Общо трима депутати на ГЕРБ, отишли с преференция на избираемо място, се отказаха  да стават депутати. Стилиян Митев, Петко Ненов и Дочко Дочев бяха от късметлиите, облагодетелствани от феномена 9/9.

Митев е в 8  МИР-Добрич, и с отказа си връща мястото на втория в листата Живко Мартинов. Ненов пък е кандидат в Сливен, и измести втората там Галя Захариева. Захариева беше депутат на ГЕРБ и в предишното НС, а Живко Мартинов - общински съветник на партията в Добрич. 

Още на 7 октомври и №9 в Плевен - Дочко Дочков - се отказа в полза на областния координатор на партията, шеф на местната Инспекция по труда и народен представител в 42-то Народно събрание Владислав Николов. Дочков е общински ръководител на ГЕРБ в Левски. 

ЦИК вчера официализира отказа им.

И депутат на ДПС с 18-о място в листите - Алеко Атанасов - се отказа, давайки път на третия в листата Ерджан Ебатин. Движението обаче вероятно печели само едно място в града, и то се заема от първия в листата, Йордан Цонев. Той обаче има опция да стане депутат и от Търговище. Така че Атанасов превантивно се отказва от депутатстването си. 

Атанасов е подкрепен от ромите в града, и според тях върху него е оказан натиск да отстъпи. Ебатин е областен ръководител на партията, и директор на РИОСВ-Варна. 

Очаквано, в парламента няма да влезе Ангел Джамбазки, водач на листата на Патриотичния фронт в Благоевград. Той ще предпочете мястото в Европейския парламент, което спечели през май, когато ВМРО беше в коалиция с "България без цензура" за евровота.