Идва краят на мораториума върху пробажбата на обработваеми земеделски площи на чужденци. Това потвърди тази сутрин министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Текстовете са предложени за обществено обсъждане, а промяната може да влезе най-рано от януари догодина. Забраната остава обаче за лица извън Европейския съюз.

Забраната беше наложена през 2014 г. по времето на правителството на Орешарски, но беше подкрепена и от тогашната опозиция от ГЕРБ.

"Това е техническа редакция. Този текст на практика нямаше правен ефект, защото се заобикаляше с регистрация на местно юридическо лице. Забраната за покупка на чужденци остава, но за лица от трети страни", обясни Танева пред бТВ.

Целта на операцията е заради това, че България е заплашена от глоби от Европейския съюз, защото мораториумът за лица и от ЕС противоречи на няколко различни европейски директиви. 

Танева коментира и голямата новина от последните дни, дошла от нейното министерство - държавата ще се опита да си върне част от парите от т.нар. заменки. Общата сума на исковете е за около 80 млн. лв. Причината - Европейската комисия реши, че този тип сделки са неправомерна държавна помощ.

По думите на Танева държавата има много механизми, за да си върне парите от периода 2008-2009 г. Реално страната ще се опита да ревизира 103 сделки, всички сключени през този период. 

"Тези заменки на земи бяха възможни по действащото законодателство тогава. Бяха направени поредица от решения, беше наложен мораториум. Няма съмнение, че това е несправедливо. Вероятността санкциите да бъдат платени доброволно е минимална, но има начин да си съберем парите", допълни тя. 

Министърът коментира и проверките, които се извършват на къщите за гости, строени с европейски средства. 

"В 276 случая приключихме проверките. 43,1 млн. лв. е пълната санкция или те трябва да върнат цялата субсидия. Това е за около 158 къщи - те работят, но не изпълняват два критерия - бизнес планът, с който са кандидатствали, не е изпълнен или е изпълнен под 20%", обясни тя.