След местния вот расте дистанцията между ГЕРБ и БСП. Ако изборите бяха днес, партията на Слави Трифонов щеше да е четвърта политическа сила. Над половината българи са на мнение, че няма необходимост от предсрочни парламентарни избори.   

Това показват данни* от националното представително проучване на "Тренд", проведено между 7 и 15 ноември сред 1008 души в страната.

Традиционно след избори победителят в тях получава определен бонус, който ясно личи и в електоралния въпрос през ноември, коментират от социологическата агенция. ГЕРБ продължава да държи лидерството с 23,8%, но увеличава дистанцията с основния си опонент БСП (18,4%). Третото място е запазено за ДПС с 6,9%. Новият политически проект на Слави Трифонов „Няма такава държава“ се нарежда на четвърто място с 5,1%. ВМРО и "Демократична България" също биха прескочили парламентарната бариера, тъй като събират подкрепа съответно от 3,4 и 3,1% от всички интервюирани, което при преизчисление само сред гласуващите би било над 4%.

Въпреки наситените с политически събития месеци не се отчита съществена динамика по отношение на оценката за работата на основните институции. Близо една четвърт (24%) оценяват положително работата на парламента срещу 63%, които не харесват какво прави НС.

Правителството задържа малко по-високи нива, като една трета (33%) от анкетираните остават с положителна оценка, докато малко над половината (53%) не харесват дейността на кабинета. Президентската институция остава с положителен рейтинг - т.е. одобрението (52%) е по-високо от неодобрението.

През ноември расте делът (60%) на хората, които смятат, че правителството ще изкара пълен мандат. Само според 16% ще има предсрочни избори. Малко над половината (52%) от всички запитани са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори.

Леко се повишава и оптимизмът по отношение на икономическото положение в страната. През ноември 27% от анкетираните очакват подобрение през следващата една година, докато 17% виждат по-скоро влошаване. Най-голям остава делът на тези, които смятат, че промяна няма да има и през следващата една година – 44%.