Изказване на американската посланичка в България Херо Мустафа на работна закуска на Американската търговска камара

За мен е удоволствие да бъда тук днес. Оценявам вашето топло посрещане. В България съм малко повече от месец, но вече се чувствам добре приета тук. Досега прекараното тук време беше изпълнено с много работа, а и с много удовлетворение. Срещнах се с множество партньори от правителството и с граждани, с удоволствие се запознавам с българската култура.  Ако първите ми седмици могат да се смятат за показателни, мандатът ми като посланик на САЩ в България ще бъде много вълнуващ.

Бих искала да поздравя Американската търговска камара в България за многото успехи през тази година. Знаем, че България и САЩ стават по-силни заедно чрез търговските връзки помежду си. Президент Оливие Маркет и изпълнителен директор Петър Иванов – вашата визия и лидерство, заедно с тези на членовете на борда на Камарата, служат за пример за други американски камари по света.

Горда съм, че американските компании осигуряват важни за българската икономика инвестиции и нови работни места. Американските компании са инвестирали доста над 2,5 милиарда щатски долара в българската икономика, като са създали над 30 хиляди високоплатени работни места за висококвалифицирани специалисти, което пък поставя САЩ сред шестте най-големи инвеститори в страната.

Търговският обмен между двете ни страни през 2018 г. възлиза на 1,2 милиарда щатски долара и продължава бързо да нараства. Вносът от САЩ дава на България високотехнологични продукти от последно поколение, като особено голям е ръстът при електронните устройства, автомобилните части, оборудването на електроцентрали и медицинската техника.

И това не е всичко. Ако положим още повече усилия и ако бъдем още по-целенасочени, можем да сме сигурни, че това ще е само началото. 

Комбинирането на американски капитал и ноу-хау с българската динамична, висококвалифицирана и пълна е енергия работна сила обещава да се създаде добавена стойност от двете страни на Атлантическия океан.

Горда съм и с това, че американските компании задават стандарта за корпоративна социална отговорност и принос към общността. Американките фирми в България инвестират милиони долари за опазването на околната среда, за развитието на образованието и здравеопазването.

Какво ще се случи във Вашингтон в понеделник

Знам, че всички се интересувате какво ще се случи във Вашингтон следващия понеделник, когато президентът Тръмп ще посрещне премиера Борисов в Белия дом. Разбира се, аз трябва да оставя нашите ръководители сами да говорят, но съм убедена, че това ще бъде една много положителна и ползотворна визита. Тази среща представлява възможност не само да се изтъкне силата на нашите стратегически взаимоотношения, тя е също така възможност те да преминат към следващото по-високо ниво. Очаквам президентът Тръмп и премиерът Борисов да обсъдят ползотворното сътрудничество, което имаме в областта на сигурността, двустранната търговия и инвестиции, подкрепата за върховенството на закона и правоприлагането, както и енергийната сигурност на България.

Трябва да се възползваме максимално от този етап в развитието на българо-американското партньорство и заедно да вървим към постижими цели. С обединените визии и лидерство на частния сектор и правителството можем да подготвим идните поколения за професиите на бъдещето и да изградим по-силни общности и семейства тук, в България. Можем за създадем икономически връзки през Атлантическия океан, които да донесат ползи, както за американците, така и за българите.

През следващите три години

Към какво трябва да се стремим в съвместната ни работа за изграждане на по-стабилна и просперираща България? Нека за момент се спра на моята визия за идните три години.

Първо, нека създадем една България, която да е истински енергиен хъб. България има потенциала да се превърне в добре развит пазар за природен газ и електроенергия в региона. Трябва да подкрепим усилията на страната за постигане на енергийна независимост и устойчивост, така че тя да не бъде повече зависима от един доставчик на енергия. Съединените щати ще работят с нашите български приятели и партньори, както и с другите страни в региона, за да отворят пътя за идването на втечнен природен газ на Балканите. По-голямата конкуренция ще доведе до по-ниски цени за българските компании и потребители.

САЩ ще изпратят също така екип от технически експерти, който да проучи възможностите за развитие на ядрено-енергийния сектор в България, като направи посещения и в Белене, и в Козлодуй.

Второ, след три години България трябва да е на път да се интегрира още по-добре с водещи икономически институции, включително ОИСР и еврозоната. България е лидер в интеграцията на Балканите, но тя има потенциал да стане важна, активна членка в ключови регионални и световни институции.

Трето, България трябва да постигне значителен напредък в установяването на върховенството на закона и борбата с корупцията.  След три години България може да бъде най-атрактивната дестинация в региона за американските компании. Напредъка на България измерваме чрез конкретни показатели. Понастоящем докладът „Правене на бизнес“ на Световната банка поставя България на 59-а позиция.  В класацията на „Прозрачност без граници“ страната е 77-ма. И двете позиции са твърде ниски. Нека се стремим да помогнем на България да се издигне и в двете класации.

Сега му е времето. Налице са съвкупност от фактори: политическа воля, нация, готова да действа, за да види качествено повишаване на жизнения стандарт, регион, изискващ българско лидерство, и стабилна макроикономическа картина с много възможности за растеж. Отключването на пълния потенциал на българо-американските икономически отношения изисква плодородна почва. Тя изисква подобряване на инвестиционния климат, на регулаторната предвидимост, на тръжните процедури и на надеждността на съдебната система. Тя изисква свободни, динамични и жизнени медии, които внимателно наблюдават всички тези процеси, принуждавайки всички участници – частни и държавни – да играят честно и отговорно. Колкото по-добри са тези условия, толкова по-добри ще бъдат рейтингите за България и толкова повече възможности ще имате, за да разширите дейността си, постигайки печалба и стойност и укрепвайки нашите трансатлантически икономически връзки. Това също така ще създаде условия за българите, които са потърсили възможности извън страната, да се завърнат със своите знания, опит и капитал, за да насърчат по-бързия растеж у дома.

Тези положителни развития изискват откровени и открити дискусии за това, какво сме направили добре и къде трябва да търсим подобрение. Тези дискусии ще се нуждаят от вашия принос, тъй като вие сте на терен и можете най-добре да посочите съществуващите пропуски и да предложите начини за тяхното подобряване. Ще разчитам на вас и с нетърпение очаквам този диалог.

Трите "С"

От своя страна аз планирам да съсредоточа работата на посолството върху приоритетите, които обичам да категоризирам като трите „С“: свързаност, сътрудничество и справяне с корупция.

Първо, относно свързаността: Ще работя за задълбочаване на връзките между България и Запада на всички фронтове, включително икономически, военни, търговски, културни и връзки между хората. Това обхваща гражданското общество, включително жените и младежите, както и малцинствените общности в неравностойно положение. Този приоритет се отнася не само до задълбочаване на връзките, но и до уважението. Уважението към културите и народите означава по-голямо разбиране, а по-голямото разбиране обикновено означава по-добра комуникация и сътрудничество.

България е силен съюзник в НАТО от 15 години.

Изборът на българското правителство на многофункционалния изтребител F-16 ще сближи нашите страни, тъй като като част от това споразумение Lockheed Martin ще инвестира в България и българите. Но това е само началото на пътя на България към военна модернизация и по-нататъшна интеграция в НАТО.

Правителството трябва да поддържа нивото на разходите за отбрана до поне 2 процента от БВП. Също така трябва да се съсредоточим повече върху Черноморския регион и военноморския капацитет.

Второ, за сътрудничество: Бих искала да работя с всички мои колеги в региона за насърчаване на регионалното сътрудничество. България е конструктивен участник в региона и лидер в процеса за европейска интеграция на Западните Балкани. Например страната е била стратегически партньор за подобряване на контрола върху сигурността на границите и миграцията по външните граници на ЕС, както и за обмен на информация в рамките на Балканите. Като пример за своята лидерска роля България се съгласи да бъде един от домакините на регионален форум, фокусиран върху противодействието на насилието и екстремизма на Балканите през следващия месец в София.

Енергийната сигурност също е важна част от националната сигурност. България внася по-голямата част от енергията си от Русия, включително цялото си ядрено гориво и почти целия си природен газ.

Ще работя, за да подкрепя усилията на България за диверсифициране на енергийните доставки, включително интерконектора Гърция-България (IGB) и участието на България в плаващата платформа за съхранение и регазификация в Александруполис, Гърция.

Този месец пътувах с моя гръцки и с моя азербайджански колега, с министъра на енергетиката, с министър-председателя и със съответните ръководители от частния сектор до област Хасково, за да инспектираме напредъка в строителството на IGB. Но нека не спираме дотук. Трябва да продължим да изграждаме връзки със съседните страни, като вертикалния маршрут към Румъния, Унгария и Австрия и хоризонталния към Сърбия и може би Северна Македония. Трябва също така да гарантираме и честен, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключово за диверсификацията.

Трето – по въпроса за справянето с корупцията: Ще работя с българското правителство и гражданското общество в борбата с корупцията и за подобряване на върховенството на закона, което е от ключово значение за постоянния растеж на България.

Изграждането на силна демокрация изисква постоянна работа в защита на върховенството на закона и свободата на медиите.

 Само когато могат да бъдат чути всички гласове и когато гражданите вярват в своето правителство и неговите институции, една държава и една икономика могат да достигнат пълния си потенциал.

Благодаря ви за поканата да бъда тук днес и за възможността да представя моята визия като посланик на САЩ в България.  Изпълнена съм с въодушевление и надежда за посоката, в която се развива българо-американското партньорство като цяло.

Също така съм уверена, че двете ни страни ще постигнат много през идните години. Но можем да успеем само ако правителствата, компаниите и гражданите работят заедно за постигането на общите ни цели.  Защото заедно сме по-силни.