Майките на деца с увреждания излязоха отново на протест пред Народното събрание заради несъгласието си с избора на Валери Симеонов за зам.-председател на институцията. Жените за кратко блокираха и движението по жълтите павета. А недоволството им е заради това, че Симеонов заема нов пост, след като през миналата година ги обиди с думите, че били „кресливи жени с уж болни деца”.

Освен оставка на самия Симеонов жените настояват и всички 117 депутати, които са го подкрепили, да прекратят мандатите си. (Отказ да гласуват за Симеонов в ръководството на НС демонстрираха целокупно само народните представители на ДПС, които демонстративно напуснаха залата - б.р.)

„Обиждат ни народните представители, обижда  ни назначаването на Валери Симеонов. Децата ни все още помнят гаврата, която той си направи с техните увреждания. Ние защитаваме честта на децата си, а сега се надяваме обществото да ни подкрепи и да не остави нашите деца да се борят за справедливост в тази държава”, коментира Вера Иванова от "Системата ни убива", както се казва движението на майките.

Майките се заканиха, че и този път протестите ще бъдат продължителни. В понеделник те планират и автошествие. 

Докато навън в дъжда тече протест, вътре Симеонов обяви, че демонстрацията е намеса в правилата и реда за работата на Народното събрание. Той припомни, че не се е издигнал сам за пост, а това е акт на "Обединени патриоти", чиято група има право по правилник на зам.-председател на парламента.

 
Изненадващо или не призив за оставката на Симеонов дойде и от БСП. Столетницата направи това със специална позиция на парламентарната група.

"Призоваваме Валери Симеонов да се оттегли и се извиняваме на майките", се казва в съобщението. 

Червените подкрепиха избирането на Симеонов за зам.-председател на НС, но сега свалят доверието си и твърдят, че подкпрепата е била "ненужен акт на добра воля".

Ето и целия текст на позицията:

Водени от това разбиране и като контра-теза на безцеремонното отстраняване на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на НС, част от ПГ на „БСП за България“ подкрепи кандидатурата на "Обединени патриоти".

Този вот е институционален и не е нито индулгенция за предишни действия на Валери Симеонов, нито оценка за неговите политически и човешки качества, но нашата институционална дисциплина не може да стои над общественото мнение.

Обществената реакция е категорична и никакви обяснения няма да бъдат разбрани. Подкрепата ни за Валери Симеонов беше ненужен акт на добра воля и грешка. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме. Призоваваме го да се оттегли от поста.