На кого да се извиня – на тримата членове на ВСС, на които давах думата петкратно ли, за да повторят повече от 15 пъти едно и също твърдение?

Или да се извиня на другите 20 члена на ВСС, на които отнемах думата - за пример давам случая със съдия Имова, на която трикратно на й дадох думата, защото според мен ролята на председателстващия един такъв дебат, е да запази дебата умерен, в рамките на неговата същност, а не да се търсят проекции на изказванията в дебата така, че да послужи за други цели.

 

Това каза днес пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на откриването на съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България, цитиран от "Фокус".

Така той коментира петицията, подписана от повче от 170 съдии да се извини за поведението си към някои от магистратите по време на Пленума на ВСС, на който Иван Гешев бе прегласуван за главен прокурор.

Всъщност тогава Кирилов  не само, че дава думата на Атанаска Дишева, Олга Керелска и Лозан Панов за различни предложения по дневния ред, за обсъждания на самата процедура и за да отговарят на нападките срещу тях, а и задаваше "въпроси" като "Вие за кого работите" (към Атанаска Дишева), питаше я докъде е стигнал мъжът й като каннидат за общински съветник, подмяташе, че "някои колеги" трябва да уплътнят тайминга на протеста.

На днешната правосъдна конференция

 

Министър Кирилов посочи, че се възприема като внимателен и чувствителен човек.

„Извинявам се дори когато съм сигурен, че не съм причинил вреда или щета, но за този случай - тъй като въпросът е принципен и тъй като, ако прегледате дебата, аз твърдя, че повече от три четвърти от времето се изказваха само тези трима члена на ВСС, - смятам, че по никакъв начин не съм прекратил възможността им да изразят становище.

Ако трябва да повдигаме персонално въпроси, аз също поставих въпроси към един от участниците в този дебат, който той три пъти подмина“, посочи той.

Данаил Кирилов добави, че смята, че е задължение на всички членове на ВСС, включително и негово, да се спазва възможно най-стриктно законът и смисълът на процедурата.

„Общи приказки, политически твърдения можем да си отправяме в телевизионните студиа, в свободна или друга обстановка: публична или дискусионна, но не и в този случай в този формат“, добави още той, преповтаряйки 1:1 опорките, че критиците на Гешев говорят "политически".

Той отговори на писмо от Лозан Панов, изпратно му вчера, който го попита - защо въпросното становище на над 170 български съдии, които поискаха извинение от него и дисциплинарка за Иван Гешев, не е влязло в дневния ред.

Проектът за дневен ред му бил изпратен от администрацията на ВСС, подписан и от главния секретар на ВСС и бил основан на документите, заявленията и докладите, които са били получени към този момент. И върна топката към Панов - че можел да го вкара като и звънредна томка.

Законът гарантира възможност, ако някой иска да включи допълнително материал, да го стори това и при откриване на самото заседание. Защо Лозан Панов не го е направил това като предложение, запита Кирилов.

По думите на министъра той не е виждал нито тази декларация, нито конкретно съдии, които да са подписали.

Претенцията за сезиране на Конституционния съд заради процедурата по избора на Гешев (затова, че той автоматично бе прегласуван след отказа на президента Радев, а не се рестартира конкурсът от самото начало, б.р.), той нарече политическа.

Освен политическа, публична претенция, откъм правна страна нямало проблем с тълкуването и прилагането на тази процедура, смята той.

„Не бих искал да влизам в дебат за пресилени, ескалационни твърдения, които целят да създадат привидност за правна несигурност, каквато всъщност няма“, допълни още министърът.