Кралица Елизабет Втора "уволни" сина си Андрю. Как се стигна до това, определяно от мнозина като "безпрецедентно решение".

Самият Андрю съобщи, че кралицата му е дала позволението си да се оттегли от задълженията си като член на британското кралско семейство. Това се случи след общественото недоволство и критики, които последваха интервюто му пред Би Би Си, посветено на отношенията му със самоубилия се в затвора финансист Джефри Епстайн.

В него вторият син на Елизабет Втора показа пълна липса на съжаление за близкото си приятелство с осъдения за сексуален тормоз и трафик на непълнолетни жени магнат, както и на емпатия към малолетните жертви на сексуалните посегателства.

След като беше привикан в Бъкингамския дворец, принцът в опит за кризисен пиар излезе с изявление, че съжалява за отношенията си с Епстайн и изяви готовност да помога по всякакъв начин на разследването.

Така британските медии отразиха случилото се.

"През последните няколко дни ми стана ясно, че обстоятелствата, свързани с предишните ми взаимоотношения с Джефри Епстайн, рушат дейността на семейството ми и важните активности, свързани с много организации и благотворителни инициативи, които аз с гордост подкрепям", написа той до медиите в страната.

"Затова и помолих Нейно Величество да се оттегля от публичните си ангажименти в близкото бъдеще и кралицата ми даде своето позволение", добави принцът.

Според източник на Си Ен Ен, близък до кралския двор, херцогът на Йорк стигнал до решението да се оттегли след разговор с кралицата, престолонаследника принц Чарлз и др. Най-важна била самата монархическа институция и запазването на нейната репутация, това бил основният аргумент за такова решение.

 В скандалното интервю пред Би Би Си, което доведе до този развой на събитията, Андрю се опита да отхвърли обвиненията, че е правил секс с непълнолетно момиче през 2001 г. Той се пробва да опровергае думите на Вирджиния Робъртс, която по това време е била на 17 г. Оттогава има и снимка, на която се вижда как принцът я прегръща. Според Андрю обаче онази нощ той водил децата си на пицария. Той обясни още и как не можел да се поти по това време като травматична реакция от участието му във войната за Фолклендските острови. Това той приведе като аргумент, че свидетелствата на жената не отговорят на истината. В свои показания тя твърди, че принцът силно се потял.

Според Андрю двамата с Вирджиния никога не са се срещали дори. А въпросната фотография вероятно била фалшива. А и той като представител на кралското семейство непрекъснато трябвало да прегръща различни хора.

Андрю на излизане от дома си в Уиндзор на 21 ноември т. г.

Въпреки дългогодишното си близко приятелство с Епстайн, присъствието на неговите партита, престоя на частните му острови и ползването на частен самолет, Андрю никога и за миг не заподозрял, че финансистът се занимава със сексуални престъпления, твърдеше още той в интервюто пред Би Би Си.

Принцът не прекъсна отношенията си с Епстайн дори и след първата присъда на борсовия спекулант от 2008 г. за сексуални пресътпления. Финансистът се самоуби в затвора през август т. г. като смъртта му активизира множество конспиративни теории заради немалкото влиятелни хора, с които той си е общувал и които са имали възможност да се възползват от сексуалните услуги, които е предлагал.

"Продължавам непрестанно да съжалявам за лошата ми преценка за отношенията ми с Джефри Епстайн. Самоубийството му остави множесвото въпроси без отговори, особено за неговите жертви. Силно съчувствам на всички, които са били потърпевши", заяви още принцът в сряда в закъснял опит да демонстрира съчувствие.

"Мога само да се надявам, че с времето те ще успеят да започнат наново живота си. Разбира се, готов съм да подпомогна всеки орган, ангажиран с разследваето, ако е необходимо", добави той.

Към тази форма на кризисен пиар трябваше да се прибегне, след като множество компании обявиха след силно критикуваното интервю на Андрю, че ще преразгледат подпомагането на дейностите на херцога на Йорк, отбеляза Си Ен Ен. Британската телекомуникационна компания "Бритиш телеком" излезе с изявление, че ще оттегли подкрепата си за обучителна програма за компютърна грамотност, ако принцът не престане да бъде неин патрон.

Cisco, KPMG and Standard Chartered също побързаха да се дистанцират от предприемаческата схема на Андрю  Pitch@Palace.

Под въпрос от медиите беше поставено и кога за първи път британският принц се е срещнал с Епстайн. Според твърденията на Андрю това е било през 1999 г. В писмо до "Таймс" през 2011 г. обаче тогавашният личен секретар на принца Алистър Уотсън твърди, че това се е случило в началото на 90-те години на 20 век.

В интервюто пред Би Би Си принцът е питан и за негови снимки с финансиста от 2011 г. в Сентрал парк в Ню Йорк, това е три години след като Епстайн е за първи път осъден като сексуален насилник.

Според твърденията на принца той отишъл до Ню Йорк, за да развали договор, сключен с Епстайн, точно заради обвиненията.

"Единствената причина беше да му кажа, че вече е осъден и не е подходящо да ни виждат заедно", каза Андрю, чиито обяснения и противоречия събудиха много недоверие.

Оттеглянето на Андрю означава, че той няма да получава държавни средства, които покриват пътувания, персонал, сметки и поддръжка за кралските дворци.

Според говорителка на Бъкингамския дворец принцът ще продължи да се занимава със своята благотворителна дейност, но няма да има официална подкрепа. 

"Случилото се навреди на кралското семейство", коментира пред Си Ен Ен кралският анализатор Питър Хънт. По думите му херцогът на Йорк "имал токсично въздействие върху бранда на Уиндзор". "Дворецът се надява, че токсичността ще изчезне след като принц Андрю беше уволнен", добавя той.

Със сигурност скоро подобен тип интервю няма да бъде позволено от кралското семейство.

Според Хънт интервюто едва ли е било взето без позволението на кралицата. 

"Тя е била попитана, било е нужно нейното съгласие и нейна е погрешната преценка, че го е разрешила, като при това е било заснето в Бъкингамския дворец. Вътре в двореца принц Андрю говори за действията на педофил", посочва експертът.

Всичко това направи монархическата институция много по-уязвима днес. Дори и по време на първите дебати по ITV между премиера Борис Джонсън и неговия основен опонент Джереми Корбин преди парламентарните избори беше повдигнат въпросът дали монархията е подходяща.

"Уволнението на принц Андрю е безпрецедентно. Трябва да се върнем назад към абдикацията на Едуард VIII през 1936 г., за да намерим нещо подобно", смята Хънт.

"Позицията на монарха е поставена под въпрос сега, нещо което не беше така само преди няколко седмици. Това е твърде необичайно и затова британската монархия реагира и толкова бързо отстрани принц Андрю от публичния живот", добавя той.