Като опит България да влезе в ролята на „патица за отвличане на вниманието“ – така силовият вицепремиер Красимир Каракачанов определи обвинение, че нашата страна е участвала в шпиониране на Сърбия. 

"Обвиненията не отговарят на истината, това, че Сърбия има проблеми, те са видни, не означава, че България трябва да бъде изкупителна жертва“, каза още Какракачанов. 

По-рано през деня и външната министърка Екатерина Захариева определи историята като като „нелепо, невярно, неотговарящо на истината“.

Разследването по шпионския скандал започна след като руски дипломат бе записан да предава пари на сръбски гражданин. Самото видеото бе публикувано и от българския журналист Христо Грозев в туитър. Според него заснетият руснак е помощник-военният аташе в руското посолство в Белград Георгий Клебан. Радио "Свободна Европа" цитира сръбското външно министерство, че Клебан е заемал този пост до юни 2019 г. 

Депутатът, обвинил България, е Милован Дрецун, който обяви:

„Искам да ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държави като България, Хърватия, Северна Македония. В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие.”

„Такива неща, за които говори сръбският депутат, няма“, отговори днес Красимир Каракачанов. 

По думите му българските народни представители също не винаги говорят неща, имащи общо с истината. Така че в сръбския парламент всеки депутат можело да си говори каквото си иска.