Веднъж той вече бе изхвърлен от политиката от жена. Някогашният принц на консерваторите, финансовият гений Фридрих Мерц, бе един от дузината мъже в ХДС, които се надяваха да достигнат най-високия връх във властта и дори се виждаше като следващия канцлер. Той обаче се оказа просто един от дузината принцове (така в ерата на Хелмут Кол наричаха премиерите на германски провинции, управлявани от ХДС, които имаха най-голяма власт и в партията), но бе отстранен от Ангела Меркел. Още в първия й мандат тя успя по един или друг начин да откаже от съревнованието с нея съперниците си. Фридрих Мерц се оттегли за цели 10 години от политиката и работи като лобист и съветник за „Блекрок“. Факт, който може да се окаже препъникамък сега - при повторния му опит да се върне в политиката и на върха на партията, заявявайки амбицията си да е следващият кандидат за канцлер на ХДС.

На конгреса на консервативния съюз, който започна днес в Лайпциг, няма да се вземе конкретно решение кого ще изпратят християндемократите като техен кандидат за канцлер на следващите избори след две години и половина. Но от представянето на основните съперници – Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц, зависи зад кого ще се обедини членската маса на съюза.

Мерц е главният критик на политиката на Меркел, докато Крамп-Каренбауер е нейният приемник.

1000 делегати се събраха на конгреса в Лайпциг. Анегрет Крамп-Каренбауер постави въпроса за подкрепата на лидерството й директно – след реч, продължила час и половина, тя заяви:

„Ако има някой, който е против моите идеи, сега е моментът да излезе и да изкаже всичките си притеснения. Ако пък подкрепяте политиката ми, време е да запретнем ръкави!“

Последваха аплодисмени, продължили над 7 минути според медиите. Мерц говори няколко часа по-късно и изненадващо заяви, че е лоялен към лидерката и я подкрепя. Само ден преди това обаче той се опита да убеди достатъчно свои привърженици, че въпросът за канцлера трябва да се решава с вътрешни избори, в които да участват всички членове на ХДС. Преди да излезе на трибуната, той неколкократно заяви, че политиката на лидерките на ХДС досега е довела до катастрофалните резултати в изборите.

Не само лидерският въпрос е поставен на карта на този конгрес. ХДС ще обсъди някои от най-горещите теми, които разделят партията на вражески лагери. Една от тях е участието на жени във властта и бизнеса и вероятността да се въведе квота, срещу което се обяви и Анегрет Крамп-Каренбауер. Размерът на здравните вноски и пенсионните вноски са сред другите спорни теми, както и мигрантската политика и климатичните мерки.