Чешкият сенатор от Пиратската партия Лукаш Вагенкнехт е подал сигнал до Софийската градска прокуратура, свързан с продажбата на ТЕЦ "Варна" от чешката държавна компания ЧЕЗ и фирмата "Сигда" ООД на бившия министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. За това съобщи Антикорупционният фонд, откъдето твърдят, че са получили писмото от Вагенкнехт до държавното обвинение.

Става дума за сделката от края на октомври 2017 г. Към онзи момент ТЕЦ-"Варна" бе със спряна дейност в продължение на повече от 2 години, защото не изпълнява европейските екологични норми. Чехите и българската дъщерна фирма ЧЕЗ България обаче смятаха инвестицията в очистващи системи за нерентабилна. Бившият собственик обмисляше различни варианти за централата, включително и пренастройването й на газ. В крайна сметка я продаде. Тогава версията бе, че са водени преговори с различни потенциални купувачи, а "Сигда" ООД е дала най-добрата оферта. Управител на варненската фирма е транспорният министър в правителството на Пламен Орешарски и бивш шеф на пристанището Данаил Папазов, а собствеността бе на негова и на децата му.

В сигнала до прокуратурата, който се появява 2 години след сделката, се изразяват съмнения, че ЧЕЗ съзнателно е извършила неизгодна продажба на българското дружество "Сигда", говори се за избягване на данъци, както и за използване на служебно положение. Кой точно е извършвал това според подателя не става ясно от съобщението на АКФ. Преди това същият сенатор е сезирал заради съмненията си и правораздавателните органи в Чехия. Вагенкнехт бе активен и покрай сагата с продажбата на ЧЕЗ България на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. В крайна сметка тази продажба се провали - след дълга процедура в Комисията за защита на конкуренцията, която отказа да я разреши.

През 2018 г. пък Папазов се раздели със собственост в "Сигда" ООД, като мажоритарните дялове бяха официално продадени на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Обект са съмненията сега обаче е сделката от 2017 г., а не последвалата такава за собствеността в самата компания "Сигда". 

ТЕЦ "Варна" е част от т.нар. студен резерв в България след спечелен търг и оттеглянето на държавната "Марица-Изток-2" от дейността, като държавата плаща за това. През юни тази година от Антикорпуционния фонд сигнализираха ДАНС, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради решението за студения резерв. Според АКФ техническата изправност на „ТЕЦ Варна“ ЕАД е под въпрос.эИ това представлява и евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България.