Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че иска процес за отстраняването му от длъжност в Сената.

 
Публичните изслушвания в Камарата на преставителите, която е доминирана от демократите, се очаква да завършат с приемане на обвинения за отстраняване от длъжност. След това долната камара на американския конгрес трябва да ги да изпрати в Сената, където мнозинство има Републиканската партия на Тръмп. Той и републиканците многократно се оплакваха, че разследването досега е пристрастно и не им е позволило да призоват свои свидетели.
 
"Честно казано, искам процес", каза тръмп пред телевизия "Фокс". 
 
Той посочи, че като първи свидетел ще поиска да бъде призован тайния свидетел американските служби, който подаде сигнал, че президентът е изнудвал Украйна да разследва за корупция потенциалния му главен съперник за поста на изборите догодина, демократа Джо Байдън, като за целта е задържал жизненоважвна военна помощ  за тази страна на стойност от близо $400 млн. Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски отричат тези твърдения. 
 
През последните дни американски дипломати дадоха пред долната камара показания в значителна степен потвърждаващи обвиненията срещу Тръмп. Като тяхна обща слабост обаче наблюдателите виждат липсата на пряко доказателство, че Тръмп е изнудвал Зеленски и го е скланял към сделка от типа "услуга за услуга".
 
 

Спасител на Хонгконг?

 
Пак пред "Фокс" Тръмп каза, че китайската армия не се е намесила, за да потуши продемократичните протести в Хонконг, само защото той бил поискал това от китайския си колега Си Цзинпин, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
 
"Без мен Хонконг щеше да бъде смазан за 14 минути. Той (Си Цзинпин) има един милион войници на позиции отвън Хонконг и те не отиват там, само защото аз поисках това от него", каза Тръмп.
 
Президентът на САЩ каза, че в разговора, който е провел с китайския си колега за Хонконг, е споменал и споразумението, по което Вашингтон и Пекин продължават да преговарят, за да бъде сложен край на търговската война, подета от Тръмп срещу Китай.
 
"Ще направите сериозна грешка. Това ще има страшно негативен ефект върху търговското споразумение", заявил Тръмп на Си, визирайки евентуално използване на армията срещу протестиращите.
 
"Ние трябва да подкрепяме Хонконг, но аз подкрепям също и президента Си", каза още Тръмп в интервюто днес.
 
Тези изявления на американския президент идват на фона на одобрения от Конгреса законопроект в подкрепа на човешките права и демокрацията в Хонконг, който заплашва да отнеме специалния икономически статут, предоставен от Вашингтон на бившата британска колония. Това предизвика гнева на Пекин, който предупреди, че ще предприеме ответни мерки, ако Тръмп подпише закона - последната необходима стъпка, за да влезе той в сила.