Хиляди демонстранти днес излязоха днес по улиците на Франция, за да кажат "не" на сексисткото и сексуалното насилие срещу жени и убийствата на жени, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Случаите на 116 жени, убити от началото на годината, предизвикаха безпрецедентна вълна на негодувание в цялата страна.
Освен в Париж в още 30 града на Франция днес бяха организирани протестни акции срещу насилието срещу жените.
От началото на годината най-малко 116 жени са били убити от партньорите си - настоящи или бивши, сочи проучване на АФП. За цялата 2018 година броят на жените, станали жертви на насилие, е 121, според вътрешното министерство.
Всяка година 213 000 пълнолетни жени стават жертва на физическо и/или сексуално насилие от техни настоящи или бивши партньори , а това е близо 1 процент от жените на възраст от 18 до 75 години, сочат официални данни.
В понеделник се очаква правителството на Франция да обяви близо 40 мерки за справяне с този остър социален проблем.

В същото време близо 200 души се събраха днес в московски парк по призива на религиозна организация, за да протестират срещу проектозакон, който предвижда наказания за домашно насилие, предаде АФП.
Този текст се подготвя от депутатка от управляващата партия, която би искала да го внесе в края на година. Проблемът с домашното насилие изостри вниманието на обществеността след съдебни дела и драми, предизвикали призиви законите, уреждащи този проблем в Русия, да станат по-строги.
Ревностни защитници на православната вяра се обявиха против този проект, пояснявайки, че са срещу насилието, но според тях сегашното законодателство защитава добре жертвите, а новият тест ще бъде насочен срещу "традиционните семейни ценности" в Русия.

"Този закон превръща семейството в предмет. Неправителствени организации ще могат да се намесват в живота на семействата и да ги разделят. Това е началото на унищожаването на семейството", заяви пред АФП Андрей Кормухин, организатор на демонстрацията. Според него един такъв текст няма да намали случаите на домашно насилие.