Китайската компания Huawei започва по-агресивна битка срещу критиците си в Европа, като атакува частни лица по съдебен път, съобщи Блумбърг.

Техногигантът е подал жалба за клевета във Франция срещу изследовател, журналист и мрежови експерт. И тримата са коментирали в ефира на различни телевизии, че компанията е свързана с китайското правителство.

Делата са повдигнати през март, признават от Huawei. От компанията допълват, че търсят интересите си в съда само срещу хора, които твърдят, че е контролирана от китайското правителство и че то използва нейните ресурси за шпионаж. 

"Тези твърдения са погрешни", заявяват от технологичния гигант.

Франция наскоро прие ново законодателство за изграждането на своята 5G мрежа. Според него всяка компания, включително Huawei, може да кандидатства за проекта, но правителството може да одобрява или отхвърля кандидатури на база притеснения за националната сигурност.

САЩ вече близо 2 години настоява съюзниците им в Европа да се откажат от Huawei, когато става дума за 5G инфраструктурата. Компанията обаче е лидер в областта и множество държави, вече ползват неин хардуер. От САЩ заплашиха, че ще ограничат информацията на своите разузнавателни служби до Германия и Канада, ако допуснат Huawei.

Китайската компания вече води дело срещу американското правителство, което обаче не спира негови представители да настояват, че Китай ще шпионира Запада чрез техния хардуер. Досега обаче не бяха започвали дела срещу частни лица. Забележително е, че и нито едно дело не е повдигнато срещу медии - според китайската компания, те не искат да атакуват свободата на словото.