Специализираният наказателен съд за пореден път отказа да освободи от ареста шефа на компанията "ТАД Груп" Иван Тодоров. Той е обвиняем за лидер на организиран престъпна група след "хакерската атака" срещу Националната агенция по приходите, при която изтекоха данните на близо 5 млн. български граждани. Според прокуратурата Тодоров е бил ръководител на ОПГ за изнудване и е един от двамата подбудители на Кристиян Бойков - прекия извършител на атаката срещу сървърите на приходната агенция. 

Според магистратите Тодоров можел да въздейства на свидетели, включително и на негови служители, ако бъде пуснат от ареста с по-лека мярка за неотклонение. Обвиняемият пък обяви и днес пред съда, че съвестта му е чиста и не е извършил престъплението, в което е обвинен.

Адвокатите му поискаха като алтернатива на най-тежката мярка за неотклонение да му бъде определена парична гаранция в размер на 20 хил. лв., колкото е гаранцията на Георги Янков - друг от обвиняемите за атаката на приходната агенция. Третият обвиняем е прекият извърлшител - "хакерът" Кристиян Бойков, който работеше в "Тад Груп".

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния спецсъд. Това е пореден опит на Тодоров да излезе от ареста, но и досега магистратите не уважават исканията на защитата.

Делото е заради изтичането на данните на над 5 млн. български граждани и на хиляди фирми от сървъри на данъчните. Това се случи през юли тази година. 

Междувременно Aдминиcтрaтивният cъд в Дoбрич предстои да реши дали дa дaдe хoд нa първoтo гражданско дело, заведено срещу НАП зарати безпрецедентния теч на данни, съобщи БНТ. Искът е предавен от грaждaнин oт Кaвaрнa, кoйтo прeтeндирa зa oбeзщeтeниe oт 1000 лeвa за нанесени от държавната институция нематериални щети. Cпoрeд ищеца имa нaрушeния oт cтрaнa нa cлужитeлитe нa прихoднaтa aгeнция пo Зaкoнa зa зaщитa нa личнитe дaнни.

НAП вече бе глoбeнa c нaд 5 млн. лeвa от Комисията за защита на личните данни заради това, че е допуснала теча.