Убеден съм, че визите ще паднат.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти след разговора си с американския президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет днес.

 

 

Борисов не се ангажира със срокове за дългочаканото отпадане на визовия режим със САЩ, но даде да се разбере, че "следващата ни среща (с Тръмп) ще е за отпадане на визите".  

"Убеден съм, че визите ще паднат. Убеден съм не само, защото много сме направили по темата, а и защото отпадането на визовия режим с Канада е много ярък пример, че не създаваме никакви проблеми", каза Борисов.

Снимка АП/БТА

И допълни:

"Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че ще остане в сърцата на българите, ако направи този жест. Той каза, че ще бъде смел."

Тръмп обещал на раздяла да работи "много активно" по въпроса с визите и "много скоро" да даде отговор на Борисов "кога".

Снимка АП/БТА

По думите му в САЩ гледали на България като на "една държава, много праволинейна" и изповядваща същите ценности. Днес двамата с Тръмп подписали стратегически договор за сътрудничество в различни сфери, в т.ч. за спазване свободата на словото.

"И не с всеки се подписва такъв договор", отбеляза премиерът.

България е стратегически газов хъб и това означава, че съседните ни страни ще могат да си направят диверсификация на доставките, отбеляза още Борисов по темата с енергийната независимост на страната.

"България е потвърдена за стратегически газов хъб", каза премирът пред медиите.

Снимка АП/БТА

Коментирана е била и темата с АЕЦ "Белене". Към централата има заявен и американски интерес.

"За една тежка администрация като тази на Щатите, "Белене" е руска централа", посочи Борисов.

След което разясни, че само част от технологиите й са руски. Както и колко компании искат да участват в проекта.

"Това е един разкошен проект. Аз му казах - не мога да тръгна да правя американски реактор, а готовите руски да ги хвърля в реката. Ще ме гонят с камъни българите. Но той е бизнесмен и ме разбра", посочи българският премиер.

И даде заявка, че от американска страна още другата седмица идват в България, да огледат Козлодуй, Белене, инфраструктурата и пр.

Снимка АП/БТА

След това Борисов коментира, че от тази среща страната ни е извлякла повече от това, което се е говорело у нас - че ще ни "потупат по рамото" за закупуването на американските F-16:

"Всички, които си мислиха, че идваме тук да ни кажат "Не, не, не, не - купувайте оръжия!", се получи обратното. Мисля, че ви хареса и се гордеете, че сте българи (към журналистите, б.р.). На мен ми идеше да се разплача, майка ме гледа отгоре", каза премиерат още за самото посрещане.

А после повтори казаното от по-рано през деня - че американски военни се обучавали в Ново село.

"Несебър, Варна - кръчмите знаеха!... Като бойни другари са тренирали с нашите", посочи.

Борисов отрече да са водени преговори за разполагане на американски бази и в Черно море.

"Учения - колкото може повече. Координационен център - да. Така че - Черно море си е сигурно", заяви той.

И направи препратка към голф клубовете по Черноморието предвид факта, че Тръмп е запален по играта. И заяви, че можело да посети някой от нашите голф клубове. Или поне "със сигурност" вицепрезидент Майк Пенс ще дойде на визита в България.

Борисов бе попитан и коментирана ли е темата "Русия"

"Нито за момент не повдигнахме с президента Тръмп тема за трета държава. Ако някой шпионира, си го залавяме", заяви той, визирайки българския т.нар. шпионски скандал  с лидера на движение "Русофили" Николай Малинов.

Сподели обаче как не можал да обясня на Тръмп как човек с повдигнати обвинения за шпионаж (именно Малинов) е пуснат "от български съдия" да вземе награда от Владимир Путин. "Но е направило впечатление", посочи Борисов, визирайки САЩ.

Насред българските журналусти се намери и един руски. Който попита Борисов за сделката за изтребителите.

"С цялото уважение към президента Путин, той знае, че България е в ЕС и в НАТО, така че трябва да сме съвместими. Така че спасибо, досвидания", отвърна му Борисов.