Президентът Румен Радев ме уведоми за намеренията да инициира дебати за промяна в конституцията, коментирахме го, но няма какво поведе да кажа. Така избраният за бъдещ главен прокурор Иван Гешев реагира след срещата си с държавния глава и изявлението му, след като обяви, че ще подпише указа за назначението (тъй като няма друга опция по закон - б.р.). 

Гешев декларира, че "всеки чува каквото си иска", а той самият не е чул конкретни предложения от президента за промяна на модела на държавното обвинение - чул е само, че предлага широки дебати, в които всеки да каже гледната си точка.

Наследникът на Сотир Цацаров си позволи да обобщи своето и мнението на "по-голямата част от магистратската общност - в това число и прокурори, и следователи, а и на съдии" - а именно, че прокуратата е и трябва да бъде част от съдебната власт. 

Иван Гешев отказа да говори и за приоритетите си в прокуратурата, и за бъдещия екип, с който ще работи, и за "текущи" дела и досъдебни производства - докато не встъпи в длъжност, а дотогава имало време. Отказа да коментира и "казуси по същество", които бяха споменати изрично от президента Радев - "Апартаментгейт", делото КТБ, слоупотребите в Българската агенция за безобаспоност на храните".

На призивите на президента за начина на работа на държавното обвинение заяви:

"Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и по-актитивно да отговори на очакванията за справедливост.  Прокуратутата участа в процеса за даване на справедливост." 

На въпрос дали смята, че по делото КТБ например той самият е работил "селективно", Гешев отвърна:

"Не смятам, че съм работил селективно, не само аз, а и екипът от следователи и прокурори по това дело и това ще стане ясно в хода на съдебното производство. Това е моята оценка от юридическа гледна точка. Това дело е натоварено с други гледни точки – и политическа, и идеологическа, за които не може прокуратурата да отговаря".

Той коментира и намерението на президента да инициира дебат за промени в Конституцията. 

"Ако сте чули правилно, а обикновено всеки чува това, което иска да чуе, президентът каза, че ще инициира дебат по тази тема. Поне аз така чух. Не съм чул какво точно смята президента, че следва да бъде променено. Затова аз чух широк дебат, в който всеки ще каже своето мнение", каза новоизбраният главен прокурор. 

Иван Гешев преповтори и "любимата" си теза, че има "политико-олигархичен кръг, както го наричате вие, журналистите", който "частично е успял" да внуши, че за всичко е виновна прокуратата, а главният прокурор бил "всевластен и безконтролен". Това обаче не било вярно.

"Митът, който политически се изгражда, че главният прокурор е всевластен, от него зависи всичко, той решава всичко – това не е вярно. Ще работя да се разбие този мит", декларира Гешев и обяви, че определени партии си градят цялата идеология върху това. 

Резултатът според Гешев бил, че се "уврежда имиджът на цялата държава, макар и някои да постигат така личен интерес". Когато стане главен прокурор обаче от държавното обвинение трябвало да се притесняват "тези, които не спазват закона, без значение от кой олигархичен кръг са", нямало да има реваншизъм, нито действия с оглед на това кой го е подкрепял и кой не. Останалото били "интерпретации".

Заедно с това той предупреди, че с избора му "трябва да се притесняват всички, които не спазват закона, както е във всяка демократична държава". 

"Това дали някой ме хвали, дали не ме хвали, дали прави нещо за мен, не е критерий за нищо. А за вас можете да правите каквито си искате интерпретации", скара се той на журналистите.  

"Всеки български гражданин има право да протестира, всеки изразява мнение си, както смята за правилно. Ние живеем в демократична държава", отвърна той на въпрос дали ще се държи реваншистки към тези, които протестираха срещу избора му. 

Иван Гешев каза, че всичко това не значи, че прокуратурата "си няма своите проблеми". Бъдещият главен прокурор обаче не бил длъжен, по думите му, да обяснява пред медиите какви са тези проблеми - "Ние си ги знаем и имаме намерение и ги решаваме, дали достатъчно бързо или не – не мога да коментирам".

"Борбата с престъпността зависи от правоохранителни органи, прокуратура и съд. Не може една система да не работи и да е виновна само една част от тази система. Това не е вярно. Не е вярно и че не работи. Резултатите на съдебната власт са нелоши на фона на останалите страни от ЕС.", декларира още Гешев пред вратите на президентството.

Наследникът на Сотир Цацаров нямало да приеме и това "политиците да използват главния прокурор за пиар и за пощенска кутия за сигнали". Посъветва политиците, които го слушат, да се обръщат със сигналите си до компетентните прокуратури.

И отново отказа да говори по конкретни дела и проверки на държавното обвинение.