Германската полиция публикува снимки на откраднатите бижута от музея „Грюнес Гевьолбе“, които бяха задигнати при зрелищен обир в неделя вечерта. Става дума за украшения от диаманти, правени за саксонските князе през 18-и век, чиято стойност надхвърля 1 млрд. евро.

Музеят бе затворен за 24 часа, от днес част от него отново е отворена за посетители, но залата с бижутата няма да е достъпна за неопределен период.

Откраднатите бижута са световно културно наследство и изчезването им е истинска трагедия, коментираха днес специалисти. Те призоваха крадците или поръчителите им да не нарушават целостта на бижутата, за да ги продадат камък по камък.

Всъщност задигнатите украшения са толкова скъпи и известни, че няма как да бъдат продадени иначе. Като отделни камъни обаче също трудно биха намерили купувач, защото са шлифовани със специална техника от 18-и век, която ги прави веднага разпознаваеми.

Сред задигнатите бижута има украшения на полския Орден на белия орел, брошка, представляваща пандела от диаманти, огърлица от саксонски перли, еполет, сабя, инкустрирана със 770 диаманта и т. н.