Известният писател и сценарист Иво Сиромахов за първи път представи своя пиеса извън България. „Островът“ бе изиграна с огромен успех пред българската публика в Берлин. Препълнената зала аплодира близо половин час Иво Сиромахов, който сам играе една от ролите си, Красимир Радков, въплътил се в ролята на българин, търсещ късмета си в САЩ, Стела Ганчева, режисьорът Съни Сънински и цигуларката Исабел Божидарова, която съпровожда спектакъла.

Пиесата е за сблъсъка и съвместния живот на българите, които са заминали и българите, които са останали. След самолетна катастрофа на връщане от Чикаго към София на самотен остров попадат двама представители на двете групи.

Правя този спектакъл, защото за мен е повече от очевидно, че независимо къде живеем, българите сме обречени да живеем заедно. Домът е чувство, а не географско понятие, казва Сиромахов.

„Но ние сякаш живеем в две паралелни Българии и в тях всеки се чувства длъжен да поучава другите как трябва да се живее. Вместо да търсим решение на проблемите си, ние ровим с настървение във въпроса кой е виновен. Все пак трябва да има някой виновен, нали? Настояваме някой да е виновен за положението ни. И виновният да е някой друг. Не самите ние“, обяснява авторът.

Едва на самотния острова българинът от Чикаго и сънародникът му от София (или по-точно от провинцията?) успяват да свалят маските на преуспели и патриоти и да намерят общото помежду си.

Пиесата ще бъде играна и в Лондон, а в София е на сцената на „Сатиричния театър“.