Докато полиция търсеше документи и изземваше компютърни конфигурации в централата на Българския футболен съюз (БФС) в „Бояна“, част от ръководството даде пресконференция по повод серията от материали на бТВ с твърдения за злоупотреби с пари за детско-юношеския футбол. И отрече всички обвинения.

В поредицата от засега три материала се разказва за закупуването и доставката на екипи за деца и юноши, за хотелското настаняване на млади футболисти и за наема на игрища за Eвропейското първенство за юноши до 17 години през 2015-а - всички финансирани по програми от бюджета на Министерството на младежта и спорта (виж долу).

Както Клуб Z писа, неочаквано, час преди пресконференцията, жандармерия нахлу в сградата. 

С коментар за проверката започна и пресконференцията, в която участваха изпълнителният директор Борислав Попов, отговорникът за детско-юношеския футбол Емил Костадинов и директорът „Маркетинг и комуникации“ Христо Запрянов.

Попов определи ситуацията като „малко странна“ и посочи, че му е било връчано постановление на Софийския районен съд, издадено с днешна дата, според което „за БФС е дадено съгласие да се извършат проверки по наличност на документи, които не са описани конкретно“. Съгласие има и за изземване на компютри и пр. А малко по-късно през деня стана ясно, че цялата сграда на БФС ще бъде запечатана от полицията.

След което Попов започна по „конспекта“ - по реда на поява на материалите на бТВ. 

Екипите - с отчет към спортното министерство

Според първия материал БФС е сключил договор преди четири години с афганистанската фирма "Белал Сохайб" за 11 000 екипа за деца и юноши на стойност над 330 000 лева, като телевизията е изчислила, че излизат по 25 лева на екип. Според бТВ екипи можело да бъдат закупени и от Европа, например от реномирана италианска фирма, по-евтино. 

На това Попов коментира първо, че се предоставя проекта на спортното министерство за одобрение, след което се сключва договор със самото ведомство. Избират се доставчици на екипи, топки и сакове за топки за провеждане на турнири - всяка година около 50. Участват поне по 10 отбора с 18 до 20 деца всеки. 

„По сметки сме облекли 25% от децата в съответната възраст. Бихме искали да са 100% от децата във всички възрасти“, заяви изпълнителният директор.

След което припомни, че БФС не е длъжен да провежда процедури по Закона за обществените поръчки. Независимо от това се събирали минимум 3 оферти, а изборът ставал с оглед най-добрата оферта за цена спрямо качество. 

Освен това съюзът имал изискване фирмата доставчик да изпраща екипите във всичките 28 области на страната (четири зонални съвета), защото сам няма този потенциал като логистика. 

„После правим отчет към министерството“, допълни Попов.

По думите на изпълнителния директор реалната цена е малко под 21 лева, а 4 лева са ДДС. бТВ направи сравнение с екипи от Италия, които щели да излязат по 22 лева и покани представител на фирмата в ефира си. 

„Добре, като застане зад тази оферта, ще го поканим. Ние работим с Joma, както знаете (Joma облича националния отбор, б.р.) - пробвали сме и при нея и цената, която ни даде надвишава много тази, за която говорим. Ако този италианец е съгласен да закара екипите до Силистра - съм съгласен“, припомни изискването за доставка до всички области Попов.

Афганистанската фирма - изрядна

В материала на бТВ беше показано и как към днешна дата афганистанската фирма се оказва длъжник на държавата, а собствеността ѝ е била прехвърлена на малоимотен гражданин (нещо, което законова дупка позволяваше към онзи момент, б.р.). 

По този казус Попов обясни, че към момента на подписването на договора за екипите преди години, извлечението от Търговския регистър е показало, че фирмата е изрядна. По регламент се изисквали данни за актуално състояние и фирмата била действаща и със съответните лица като управление.

„2015 г., 2016 г., 2017 г. - 174 турнира, 32 400 деца, 33 600 екипа, 5400 топки, 1717 отбора - това е реалната истина“, изброи Попов.

И обобщи позицията на БФС:

„Цинично е да се смята, че хората, които работят в БФС няма да направят най-доброто за децата - те са нашето бъдеще. Всеки от нас има деца и внуци. Така че не мога да приема манипулативни твърдения, извадени от контекста, с които се внушават такива практики от БФС по отношение на децата.“

Хотелите - най-добрата цена за 4 звезди

Във втория материал се разказваше за лагерите на юношите в периода 2016-2017 г. Такива са били провеждани и в хотели, свързани с две лица от ръководството на футболния съюз - на първия вицепрезидент Йордан Лечков и на другия вице - Атанас Фурнаджиев, съответно в Сливен и в Банско. Според бТВ цената отново е завишена. 

По този въпрос Борислав Попов посочи, че първо се избират хотели с поне 4 звезди и с подходящ тренировъчен терен, защото „децата заслужават най-доброто“. А Емил Костадинов допълни, че в тази сума влизат храна, контролни мачове, извозване, съдийство, лекари и пр.

„Да ви кажа честно съм дълбоко обиден от това, което слушам по медиите от доста време. Мисля че и вие трябва да сте обидени. Ако някой е сгрешил по пътя - да си поеме отговорността. Една медия да хвърля върху нас такава кал - няма да стане. Аз лично ще се боря докрай.

75 лева било скъпо, а някъде има 50 лева. Цената, която сме постигнали, е добра и туроператорската фирма си е свършила работата“, посочи Костадинов.

И допълни:

„Най-важното за тези лагери са: качеството на храна - определя се менюто. Ако се разровите малко как се хранят децата и как тренират, ще спрете да говорите такива неща. Аз лично нямам притеснения за нищо, което съм правил.“

Наемът на стадион „Черноморец“ - одобрен от УЕФА

В третия материал се поставя под съмнение избора на стадион "Черноморец" за наем за Европейското до 17 г. през 2015-а, за което съюзът е сключил договор за 305 000 лева, като са платени разходи и за съдийска стая и за стая за делегата, а комплексът бе ползван само за тренировки. 

На това Попов посочи, че на терена на „Черноморец“ са проведени 100 тренировки, което правело около 2000 лева на тренировка. А на сравнението на бТВ с националния стадион, където според телевизията една тренировка излизала 600 лева, Попов посочи, че всъщност на „Васил Левски“ тренировката е двойно по-скъпа от платената за „Черноморец“. Отделно в тези 2000 лева влизали и консумативите (засичали се всички консумативни уреди за всяка тренировка).

Христо Запрянов пък цитира становище на директора на турнира от УЕФА, в което се казва, че той е бил „успешно проведен според изискването на УЕФА, което включва и изграждането на тренировъчното игрище в стадион „Черноморец“ по изискванията на УЕФА“. 

По отношение на националната футболна база като друга възможност за тренировки, от ръководството на БФС посочиха, че а) той се само за тренировки на националните отбори, б) „цената е доста голяма“ и в) там не могат да се съберат 4 отбора, каквото е изискването на програмата.

Попов и Костадинов бяха попитани и защо не дадат съвместна пресконференция с представители на ведомството на Красен Кралев, което и е отпускало парите, и е одобрявало харченето им. Попов посочи, че ако от министерството пожелаят, могат също да дадат пресконференция.

„В момента в репортажите не си спомням да се споменава Министерство на младежта и спорта и считам, че доброто име на БФС се замесва по недобронамерен начин“, посочи Попов. И на финала заяви: „Да, компетентно сме изхарчили парите на данъкоплатците - както чухте и от оценката на УЕФА“.

Запрянов пък посочи, че ако бТВ е излъчила интервюто, което направи със зам.-изпълнителния директор на БФС Антон Попов за целите на трите си до момента материала, то е можело тази пресконференция да бъде спестена. И намекна, че медията селективно е избрала части от коментарите му.

„Можехме да направим прожекция, вместо пресконференция с този 60 минутен запис“, заяви Запрянов.