Социалната мрежа Facebook остана без единствения си проверител на факти в Холандия заради практиката си да разрешава на политиците да лъжат, съобщи Engadget.

Хората на Марк Зукърбърг доскоро разчитаха на 56 партньори, които да проверяват фактите в различни промотирани постове в своята платформа. Те вече са 55, след като единственият им останал проверител в Холандия, изданието Nu.nl, се отказа от партньорството.

Причината е била реклама на Естер де Ланге, холандска евродепутатка, чиято реклама била грешна и не можела да бъде потвърдена, според специалистите от вестника. От Facebook обаче третират политиците по друг начин от септември - според тях речта им е "новинарско съдържание, което трябва да бъде видяно и чуто", независимо дали отговаря на реалността.

"Какъв е смисълът да се бориш с фалшивите новини, ако не ти позволяват да спираш политиците?", пита главният редактор на NU.nl в блог пост.

Миналата година по същата причина другият проверител в Холандия - Лайденският университет - също прекрати партньорството си с Facebook.

Хората на Зукърбърг използваха същата политика, за да позволят на американския президент Доналд Тръмп да разпространява доказано фалшиви твърдения за Украйна. От компанията коментират пред Verge:

"Ценим работата, свършена от NU.nl и съжаляваме, че си тръгват, но уважаваме решението им като независим бизнес. Имаме силни отношения с 55 партньори по света, които проверяват факти на 45 езика, и ще продължаваме да разширяваме програмата си в Европа и, надяваме се, в Холандия."

Засега няма никаква яснота за програмата на Facebook за проверяване на фактите - нито до колко души достигат оценките на проверителите, нито до какъв брой свалени реклами е довела тяхната работа. Доскоро техните партньори дори не знаеха, че имат право да проверяват реклами и научиха за това от изказвания на Зукърбърг пред Конгреса.