"Представлявайки Българско затворническо сдружение за рехабилитация, бърза дискусия по въпросите за човешките права в българската затворническа система."

Това написа Джок Полфрийман като пояснение под снимки, на които е видно, че се среща с министъра на правосъдието Данаил Кирилов на улицата.

Снимикте са качени на фейсбук профила на Българско затворническо сдружение - основано от Полфрийман.

От профила става ясно още, че Полфрийман е участвал в обявения за днес протест на работещите, организиран от КТ Подкрепа.

Полфрийман посочи пред Клуб Z, че е разговарял с правосъдния министър в качеството си на председател на затворническото сдружение. До момента Кирилов не е отговорил на запитването ни.

"Говорихме за общи неща - във връзка със затворите у нас. И говорихме да имаме диалог между затворниците и министерството", посочи австралиецът.

Клуб Z се свърза и с Лиза Ковачева - свидетелка на срещата, според която тя е била напълно случайна.

"Поговориха си. Не ги чух за какво, но мина... доста човешки", каза Лиза пред Клуб Z.

Тя също е качила свои кадри от срещата.

Снимки Лиза Ковачева

Полфрийман е с повече от сложен статут у нас, като хем имаше заповед за незабавното му експулсиране от страната, хем едновременно му бе забранено да напуска България и документите, издадени му спешно от австралийското консулство, бяха отнети.

След решението за условното му предсрочно освобождаване от Софийския апелативен съд Сотир Цацаров инициира дело пред ВКС. Така върховната инстанция още не се е произнесла дори по допустимостта - дали ще се занимава с казуса, който по подразбиране е двуинстанционен.

След освобождаването си от общежитие за незаконни мигранти, Полфрийман чака решението на съда в София.