Митинг шествие под надслов "Болните не са престъпници", организирано от КТ "Подкрепа", имаше в сряда в София.

Идеята на управляващите първият ден от болничните да се подкрепя от работника стана причина за протеста на синдиката по централните столични булеварди. Към "Подкрепа" обаче не се включиха колегите им от КНСБ, тъй като според тях оттеглянето на предложението след надигналото се обществено недоволство е обезсмислило протеста.

Работодателите от своя страна продължават да настояват първите 3 дни от болничния да не се плащат от тях. А от "Подкрепа" вече искат работодателите да поемат изплащането на първите 5 дни от болничните и то 100%, а не както е сега 70 на сто от осигурителния доход през първите три дни.

В протеста в сряда се включиха синдикалисти от цялата страна, включително от ключови дружества като "Марица Изток", ВМЗ-Сопот, учители, медици и други представители на бюджетната сфера.

Те скандираха "Болните работници не са престъпници" и носеха плакати "Не се правя на болен, за да не работя", "Аз съм лекар и не издавам фалшиви болнични".

Според лидера на синдиката Димитър Манолов причината за злоупотребите с болничните е в сбъркания здравен модел, както и в работодателите, които карат работниците да излизат в болнични.

"Ще искаме тази истина да се сложи на масата", заяви той. Манолов допълни, че огромна част от фалшивите болнични идват от болниците, които имат интерес да хоспитализират хората без значение дали са болни или здрави. Проблемът бил сумарен, обобщи той.

Шествието тръгна от пл. "Княз Александър Батенберг" и се насочи към Народното събрание, където представители на протестиращите внесоха протестна декларация с исканията си. След това се отправи към сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в която са най-големите защитници на премахването на заплащането за първия ден от болничните.