Специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" спря спешния прием на пациенти от днес заради липса на достатъчно специалисти, които да поддържат графика на интензивното ѝ отделение.

За това е уведомил здравните власти изпълняващият длъжността директор на болницата доц. Димитър Калайков. Той е пратил писмо до здравната инспекция в София, регионалната здравка каса, спешната помощ, уведомен е и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Засега спирането на приема на деца в интензивното отделение се преустановява до 5 януари 2020 г.

Причината е напускането на анестезиолози и педиатри след трагичния случай с починалото тригодишно дете. Причината за смъртта му е скоротечен и тежък вид пневмония, показаха проверките в последствие.

След случая по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов обаче директорът на болницата бе временно отстранен от работа. Приелата детето лекарка д-р Елена Георгиева пък излезе в неплатен отпуск, след като е била посъветвана да не е в болницата, защото правно основание за отстраняването й не е имало, припомня "Медиапул". 

Освен в детската болница, разпореждане за отстраняване на директорите имаше в още две лечебни заведения, сред които и "Пирогов" - паз заради същия случай.

От писмото на доц. Калайков се разбира, че в резултат на масовото напускане на специалисти, нормалната работа на интензивното отделение не може да бъде обезпечена.

"Първо, имаме депозирани две молби за напускане от двама от тримата анестезиолози. Третият в момента е в отпуск и по принцип не обслужва децата, нуждаещи се от интензивно лечение. Второ, след отстраняването от работа на д-р Е. Георгиева и напускане на още двама колеги, които работеха в интензивно отделение, нямаме възможност да обезпечим достатъчно колеги със специалност по педиатрия за работа в интензивно отделение. В момента голяма част от дежурствата се поемат от колеги с много малък клиничен опит, което създава реална опасност от възникване на нов инцидент. Във връзка с това моля да бъдат уведомени съответните лечебни заведения, че деца, нуждаещи се от интензивно лечение, следва да се насочват за лечение в Национална кардиологична болница или в болница "Пирогов", се казва в писмото. му, цитирато от "Медиапул". 

Писмото е получено от институциите във вторник, стана ясно пък от последвалата реакция на Министерството на здравеопазването. Оттам указват, че спешният прием на деца, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, се осъществява от три болници.

Това са "Пирогов“, Национална кардиологична болница (известна като Трета градска болница преди - б.р.)и „Александровска“.

Директорите на трите болници са декларирали готовност да поемат случаите на територията на София, става ясно още от събщението.

Информиран е и Центърът за спешна медицинска помощ – София, като транспортът на деца ще се осъществява до лечебните заведения със структури по педиатрия и с необходимото ниво на компетентност, което да гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ на пациентите, заявяват от МЗ.

Новината предизвика спешна пресконференция на здравния министър. Кирил Ананиев опита да увери родителите, че лечението на децата им ще бъде гарантирано - назначил е проверка какви кадри недостигат в болницата, както и каква апаратура и техника. И също посочи трите "алтернативни" болници в случай на нужда.

"Гарантирам, че ще предприемем всички необходими действия за остраняване на проблемите и за гарантиране на нормалния работен процес", заяви Ананиев.