СТРАСБУРГ

Новата Еврокомисия няма да има проблеми да си свърши работата. А въздържанието на „зелените“ при гласуването й едва ли ще доведе до пропукване на проевропейската коалиция, формирана в Европарламента след изборите през май.

Такива  мнения изказаха специално за Клуб Z двама еврокомисари и един български евродепутат. Те бяха анкетирани, след като комисията „Фон дер Лайен“ получи одобрението на мнозинството на пленарна сесия в Страсбург.

„Надявам се да няма пропукване“, заяви словакът Марош Шефчович.

Той остава зам.-председател на ЕК, но вместо за Енергийния съюз вече ще отговаря за междуинституционалните отношения и перспективи.

„Слушах изказванията на „зелените“ и чух уверенията им, че ще ни подкрепят във всички начинания, които сметнат за добри. Явно искат по-убедителни доказателства, за да повярват, че Еврокомисията е напълно сериозна в намеренията си за Зеления пакт и в амбициозната си програма за климата“, смята Шефчович.

И припомни, че макар да е имало много въздържали се, сегашната Комисия е получила повече гласове „за“, отколкото оглавяваната от Жан-Клод Юнкер преди пет години – 461 срещу 423 гласа.

Марош Шефчович

Все пак новата Комисия ще работи много внимателно със „зелените“, за да си гарантира подкрепата им, смята Шефчович.

Той е убеден, че в новото си качество ще се справи със задължението си да гарантира добрите отношения между институциите и страните членки. А това ще допринесе до десет години Европа да стане икономическа сила номер 1 в света, като голяма част от хората там имат прилични доходи.

„Днешното гласуване бе доста мощно и мисля, че Еврокомисията имаше нужда от него, за да изработи и изпълни своята програма“, смята португалката Елиза Ферейра.

Тя е първи мандат еврокомисар, а ресорът й е „Сближаване и реформи“.

И все пак голямата подкрепа е доказателство, че проевропейците са на страната на тази Комисия.

Елиза Ферейра

Колкото до въздържанието на „зелените“, за нея то е било очаквано предвид факта, че такива сигнали са идвали от известно време насам.

„Те обаче се въздържаха с един доста конструктивен тон, - изтъкна Елиза Ферейра. – Това е нещо като „искаме да си платим, за да видим“ или „искаме да изчакаме и ще бъдем с вас, но първо конкретизирайте това, което обещахте“.

Ситуацията бе коментирана и от българската евродепутатка Ева Майдел от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

„Впечатлението ми е, че всички сме чули основното послание от изборите – ЕС да спре да се занимава със себе си, а да погледне напред, да започне се държи като силен играч, който налага цели и приоритети в света“, каза тя.

Според Майдел основният приоритет – Зеленият пакт, е много повече от „зелена“ политика. Той е идея за модернизирането на европейската икономика:

„Не трябва да си мислим, че това е просто зелен лайфстайл. Тук има заявка за промяна на начина, по който ще произвеждаме, за вида енергия, който ще ползваме, и вида икономика който ще имаме. И тук ние всички в този край на Европа трябва да сме внимателни, защото тази промяна е необходима, тя ще се случи, но въпросът е колко бързо. Дали тази промяна няма да се случи твърде бързо за някои. Трябва да сме наясно, че от това зависи дали от тази промяна ще им губещи, къде ще са те и как ще ги компенсираме“, отбеляза българската представителка.

Тя смята, че този процес трябва да бъде използван като възможност да модернизираме икономиката си, а не да я затрудним. Трябва много внимателно да анализираме как да използваме фондовете около този пакт, за да подпомогнем модернизацията на най-бедните региони, така че те за влязат в бъдещето.

Ева Майдел

Ходът на „зелените“ е донякъде очакван, защото те не се борят за политика, а много често имат емоционални каузи, продължи Ева Майдел.

„Това е само един пример и той показва, че ще бъде трудно да се работи с тях, дори и когато темите са „техни“. Много хора гласуваха за тях, защото очакваха, че те ще вкарат тези теми в европейския дебат. Сега вече имаме този дебат през основните партии като ЕНП“, обобщи Майдел.