Бащата на 13-годишната Ана-Мария - Росен Симеонов публикува на страницата си във фейсбук благодарност за подкрепата на всички приятели и журналисти.

"ДВАМАТА СЪС СЪПРУГАТА МИ ИСКАМЕ ДА ИЗКАЖЕМ ЕДНО ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ХОРА, КОИТО НИ ПРОДКРЕПИХА, ПОДКРЕПЯТ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО ПРАВЯТ !!!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЖУРНАЛИСТИ, КОИТО ОТРАЗИХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОТРАЗЯВАТ НЕЩАСТИЕТО, КОЕТО НИ СПОЛЕТЯ С АНА-МАРИЯ !
ТАКА ЗАЕДНО С ВАС ПРИЯТЕЛИ И ЖУРНАЛИСТИ НАКАРАХМЕ ИНСТИТУЦИИТЕ ДА СЕ ЗАДЕЙСТВАТ !
ИСКАМЕ, ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ С АНА-МАРИЯ, ДА НЕ СЕ СЛУЧВА С ДРУГИ ДЕЦА!
ИСКАМЕ САМО СПРАВЕДЛИВОСТ И ВИНОВНИКЪТ ДА БЪДЕ СПРАВЕДЛИВО НАКАЗАН!", пише той.

Бащата Росен Симеонов.

Родителите на 13-годишната Ана-Мария се срещнаха в Министерството на образованието и науката със зам.министър Ваня Кастрева по нейна инициатива, съобщиха от МОН. Родителите на момиченцето от IV помощно училище подадоха сигнал за извършено посегателство спрямо дъщеря им, а вчера прокуратурата образува и наказателно производство по случая.

На срещата е било обсъдено и прието предложението на зам.министърката за оказване на цялостна помощ при възстановяване на детето и връщането му към участието в учебния процес. С цел реинтегрирането в неговата обичайна среда ще бъде изпратен екип от специалисти психолози и терапевти по кризисна интервенция, както и сензорен терапевт, които да изготвят план и да проведат поетапна терапия за връщането на детето към неговото всекидневие и учебния процес.

Кастрева е обсъдила с Радосвета и Росен Симеонови проверката, която дирекции на МОН паралелно извършват в IV помощно училище и която цели да изясни всички обстоятелства по сигнализирания случай.

"Бяха поднесени и взаимни извинения във връзка с възникнали проблеми при комуникацията на двете страни през медиите", съобщава още на официалната си страница образователното вемодство.

От МОН са обещали координация и административно съдействие на родителите с цел избор на училище, в което тяхното дете да продължи своето обучение след приключване на кризисните терапевтични мерки.

В друго съобщение на министерството се казва за среща между служебната министърка Румяна Коларова и представители на  Националната мрежа за децата, за да се обсъдят нови практики за превенция срещу насилието в българските училища и детски градини. Сред обсъжданите мерки ще е необходимостта от законови промени, които да изключват реабилитацията на лица, извършили посегателства върху деца и ученици. По този начин трябва да се гарантира невъзможността им за достъп до участие в образователната система на базата на законова реабилитация, е мнението на министъра.