Последните изменения в Закона за туризма очаквано предизвикаха дежурната полемика по оста Николина Ангелкова - Валери Симеонов. Министърката на туризма и бившият й ресорен вицепремиер влязоха в задочен спор за правомощията на ведомството и на общинските съвети по определянето на националните курорти и зонирането в тях, като за целта на дебатите бяха впрегнати и крилати фрази като "бой на негри в тъмна нощ" и "бой на булдози под килим". Чуха се обвинения в установяване на "туристическа диктатура", в създаване на предпоставки за корупция, както и за "класифициране" на неясно каква тайна информамция в Министерството на туризма. 

В крайна сметка проектът бе приет на първо четене от депутатите, но по всичко личи, че "боят" ще продължи в съответните комисии. Мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС. БСП се въздържа, а съпредседателстваната от Симеонов коалиция "Обединени патриоти" гласува с "против".

Що е то продуктово зониране

Най-общо част от проекта предвижда статутът на национален курорт да се предлага от министъра на туризма. На общините пък се вменяват основни правомощия по т.нар. продуктово зониране. Според дадената в закона дефиниция "продуктово зониране" e "разделение на територията на националните курорти на обособени функционални зони, които се характеризират със специфична концентрация на ресурси и дейности, удовлетворяващи определен набор от потребности и преживявания на туристите". Продуктовото зониране и условията за осъществяване на туристически дейности в обособените зони ще бъдат определени в наредба, приета от съответния общински съвет.

С други думи - местните парламенти ще решават например коя зона е зона за шумни партита, коя за рекреация и пр. Което не е ясно как ще се определи при наличието на вече изградена инфраструктура в курортите - хотели, ресторанти, дискотеки и барове и пр.

Срещу това се обявиха както от БСП, така и "патриотите". С два основни мотива: а) щом става въпрос за "национален" курорт, защо се дават правомощия по определянето на тези зони на общините и б) даването на тези правомощия предпоставя генерирането на корупция в местните парламенти - за по-апетитните зони.

"Продуктовото зониране - недопустимо е да се определя с наредба на общинския съвет, като става въпрос за национална собственост. Отсега мога да ви кажа какво ще се получи – ще се стигне до, както има една народна приказка – "бой на негри в тъмна нощ". Общинските съвети ще решават коя да бъде зона шумна и зона тиха и ще започне едно боричкане на, както е казал Чърчил - булдози под килима ("Бой на булдози под килима", б.р.) за туристическите обекти, на който където му е изгодно", посочи Сименонов.

В този дух се изказа и Христо Проданов, зам.-председател на парламентарната група на левицата.

"Предлага се продуктово зониране, т.е. определят се зони с шум до 1-2 ч. през нощта – да не се лъжем какъв е замисълът на това продуктово зониране...", започна Проданов.

И също като лидера на НФСБ попита защо се дават права на общинските съвети по места, като става въпрос за "национални курорти".

"Второ – приключиха общинските избори и в общинските съвети влязоха икономически групи и групи по интереси – не трябва да им се дава право да определят зонирането. Ако вие имате заведение в даден курорт, ще попаднете в тази зона, която харесвате, ако си платите. Създава се среда за корупция – още повече че по тези места общинските съвети са от по 15-ина души", посочи още депутатът от БСП.

Туристическа диктатура

Ангелкова бе обвинена, пак от БСП и ОП, и в опит за установяване на "туристическа диктатура". Причината: едно, че тя ще посочва националните курорти, но и на практика в проекта за изменения в закона отсъстват редица министерства, които имат касателство към инфраструктурата, околната среда, спорта и др.

Така например Министерствто на туризма ще отговаря за категоризирането на ски пистите. Вменяват му се отговорности и по администрирането на самите ски училища (влизат в национален регистър). Определя се и кой може да бъде ски учител - с любопитното, че трябва да е "треньор". МТ ще има касателство и по отношение на басейните и мн. др.

"Залага се капсулиране само в рамките на Министерството на туризма. Това е туристическа диктатура, диктат. Не можем да приемем, че курорт, свързан със здравето например, може да бъде компетентно определен от Министерството на туризма, което както знаем - няма и 100 души. Всички останали компетентни министерства - на здравеопазването, околната среда и водите, регионалното развитие - са изключени от този проект", разкритикува Симеонов.

Проданов посочи, че левицата е против създаването на експертни комисии за регистрация на ски училища и за определяне на видовете писти.

"Това е от компетенциите на Министерството на младежта и спорта", посочи.

Все пак оцени като положително това, че вече нямало "случаен турист да си наеме случайно попаднал ски учител със спорни компетенции". Но и допълни, че не може "ски учител" да се приравнява със "ски треньор", при положение че вторият подготвя участници за състезания.

Дора Янкова (БСП) пък попита и къде е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, отговарящо за устройствените планове, инфраструктурата и пр.

"Война на министерства ли има? Тук задължително трябва да е министърът на МРРБ", посочи Янкова.

И попита къде е националната политика изобщо в този закон.

"Ако ще обявяваме курорти с национално значение, очаквах да имаме политика по функционирането им. На места няма елементарно елзахранване, има спиране на вода. Цялостната политика е да се заделят в бюджета пари и да се надгражда и развива. Защото колкото и да са богати тези общини, те не могат да го направят сами.

Това е микс от наредби и правилници. Госпожо председател, опитайте се да проведете разговор с Министерския съвет да не ни се предлагат закони микс от наредби и правилници", обърна се Янкова към парламентарната шефка Цвета Караянчва, визирайки факта, че в целия проект е посочено как ще се изготвят различни нардби за различни неща.

"Служебна тайна"

Още един текст в проекта възбуди любопитството на депутатите. Според него в Министерството на туризма могат да класифицират информация, но не е ясно защо и каква.

Предложението гласи следното: "Министърът на туризма провежда държавната политика в областта на туризма, като "обявява списък на категориите информация, подлежаща на класификация като служебна тайна за сферата на дейност на Министерството на туризма и структурите на пряко подчинение на министъра на туризма".

На това възрази Симеонов, който отдавна дава примери с концесионирането на плажовете и секретността на офертите.

"Служебна тайна"... Разбирате ли, става въпрос за пълно информационно затъмнение. Липсата на информация е предпоставка за зараждане на корупцията. В XXI век. Ето, с точка 37 (гореописаната) сега се разширява възможността за всяка информация, която Министерството на туризма прецени да остане тайна. Тоест имаме всички условия за установяване на пълна диктатура – от една страна, министерството решава, а после и класифицира като тайна", посочи лидерът на НФСБ.

Не мога да приема внушения за корупция

Последна думата имаше Ангелкова, която проследи в залата дебатите. И тя, разбира се, отхвърли обвиненията:

"Промените в Закона за туризма не са приумица на министъра на туризма. Още от първия ден на министерството работим по темата за националните курорти. Това е обсъждано от ден първи със сдруженията и с представителите от туристическия сектор. Първата тема беше "г-жо министър, какво ще правим с националните курорти, трябва да има някаква рамка, правила...".

Искате да ми кажете, че сме седнали и сме написали без съгласуване с останалите министерства и организации?! Тук е казано ясно кой носи отговорност. Вие как си представяте 4-5-6 министерства да правят една наредба. Кой носи отговорност?", започна тя.

"Не мога да приема внушения че това било корупционна среда", посочи още  Ангелкова и допълни, че не можело така фриволно без факти и доказателства да се хвърлят в публичното пространство думи като "корупция".

След което отчете, че откакто има ресорно за туризма министерство, "има 31% ръст на международните туристи и 34 на сто ръст на приходите.

Все пак Ангелкова се съгласи, че текстовете със зонирането може да бъдат редактирани между двете четения. И отчете факта, че трудно би могло да се сложи ред в действащи от години курорти, където "всичко е построено, всичко е създадено в годините назад".