„Новият папа“, сериалът продължение на „Младият папа“, вече има премиерна дата – у нас продукцията на Паоло Сорентино може да гледаме на 10 януари в онлайн платформата на НВО, паралелно с премиерата по „Sky Atlantic“. Световната премиера е насрочена за 13 януари, когато първият епизод ще тръгне по френския „Canal+“ и американския НВО.

Сорентино изтъкна, че „Новият папа“ не е съвсем точно продължение на историята от „Младият папа“ от 2017 г., но на екран ще видим познати физиономии. Джъд Лоу се завръща в ролята си на Лени Белардо, известен сред миряните като папа Пий XIII, но след мистериозен обрат на събитията изпада в кома. Функциите му на глава на католическата църква заема „новият папа“ Джон Малкович. В епизодични роли ще се появят Мерилин Менсън и Шарън Стоун.

След като папата изпада в кома, държавният секретар Анджело Войело (Силвио Орландо) успява да постави сър Джон Бранокс (Джон Малкович) на папския престол. Джон е умерен, очарователен и изискан английски аристократ – на пръв поглед идеален за позицията, той приема религиозното име Йоан Павел III. Оказва се обаче, че новият папа крие тайни, а действията и поведението му издават крехкост и несигурност. Войело разбира, че да замени харизматичния Пий XIII няма да е така лесно.

Междувременно, хванат в капан между живота и смъртта, Лени Белардо е превърнат в светец и хиляди вече го идолизират, подхранвайки контраста между фундаментализмите. В същото време Църквата е под атака от външни заплахи и скандали, удрящи символите на християнството, заплашващи да разрушат необратимо установената религиозна йерархия. Както винаги обаче, във Ватикана нищо не е това, каквото изглежда.

Епизодите от „Новият папа“ са 9. Техен режисьор е Сорентино, който е съсценарист заедно с Умберто Контарело и Стефано Бисе.

"Площад Славейков"