Главният свидетел на обвинението по делото КТБ Бисер Лазов днес не можа да си спомни няколко забележителни неща. Първото е какво точно е работил по длъжностна характеристика през годините, за които свидетелства - от 1998 г., откогато е неизменно до Василев, до 2014 г.,когато банката бе затворена.

И второто: обяви, че никога не е казвал, че Цветан Василев - подсъдим като лидер на организирана престъпна група за източване на КТБ, е наредил лично дори един-единствен кредит.

Лазов, който почти от година дава показания и изрежда кердити до стотинка, се запъна на въпрос на адвокат Красимир Донков - да даде конкретен пример, от който да стане ясно, че Василев е разпоредил отпускането на конкретен кредит.

Тук свидетелят отговори, че документите ги е предал на досъдебното поризводство и са ясни... Но на повторното настоятелно питане - съществува ли такова нареждане за кредит, отговори с: "Каквото съм предал, предал съм!"

Наложи са намесата на съдийката, която го попита простичко: къде Василев е написал "Отпусни кредит на еди-коя си фирма".

Лазов пак каза, че каквото е предал - предал... След което вдигна рамене:

"Какво да ви отговоря? Ако искате да дискутираме конкретно.

Аз не претендирам и не съм казвал, че той (Василев) нарежда с изходящ номер да се даде кредит. Изобщо такова съждение и такава дума аз не съм казвал.

Пояснявал съм за моя работен ден във фирмата, посянявал съм, че пари от КТБ идват, пояснявал съм в какъв контекст идват - след каква задача, каква комуникация с какви хора – това съм пояснил. И съм пояснил, че съм отговарял за счетоводствата на дружествата.

Изрично съм казвал в КТБ какво става: че тези хора, съобразно тези нареждания "хвърлят" парите. Защо, аз не мога да обясна такова нещо, не съм бил там."

Той се затрудни и на друг въпрос на адвокат Антон Бората: на каква длъжност е работил през всички тези години. Работата, каза Лазов, имала формална и реална страна... След което се впусна за стотен път да разяснява как Цветан Василев ръководел фирмата - като едновластен господар...

...Прекъснаха го да каже - какво, аджеба, е работил - чисто формално.

"Не мога в момента да ви отговоря, необходимо е да направя справка в осигурителния институт и ще кажа - това е формалната част" (бел. ред. - става въпрос за най-доверения счетоводител, през чиито "ръце" са минали търсените близо 3 милиарда загуби според обвинението).

По-рано днес Бисер Лазов каза как търсел съмишленици у доскорошните си колеги в дните след затварянето на банката (20 юни 2014 г.) и след като посетил Василев във Виена.

"И му казах: Жоро (Христов - единият изпълнителен директор на КТБ, б.р.), всички ние сме измамени – нашият началник, генерал, главатар ни предаде! Аз лично мисля да си кажа истината и да съдействам на разследването."

Така той описа драматичния личен избор, който трябвало да направи, след като на 20 юни 2014 г. банката била затворена, а Цветан Василев се озовал във Виена.

 "Жоро вика: "Аз не знааааам, аз не съм сигурееееен (с артистична интонация на фалцет пресъздаде Лазов, б.р.). Аз ще отида на почивка на Витоша."

Което мен направо ме изуми! Но всеки си решава... Отиде си на Витоша, аз отидох в следствието", каза свидетелят, който досега нито веднъж не си е спомнил името на Делян Пеевски и не го е виждал в банката, но пък от всички политици, които са имали нещо общо с КТБ, си спомни единствено Костов.

След идентичен разговор на почивка отишъл и друг - Орлин Русев. Разликата е, че Русев в началото бе сред първите привлечени като обвиняеми, но после отпадна от мегаобвинителния акт от няколко хиляди страници и днес е просто свидетел. Другата разлика е, че отишъл в Созопол.

"Орлин Русев в този момент ми каза: "Аз те поздравявам и отивам на Созопол." Викам – ашколсун. Какво да му кажа?!"

Лазов за пореден ден се държа доста агресивно с бившите си колеги от банката и дружествата на Василев. Днес дори им каза, че решил да си каже истината, а ако те били решили същото (визирайки Александър Панталеев - другия изп. директор, и Георги Христов), "може би нямаше да седят по този начин тук".

Обвиняемите по КТБ. Георги Христов е в центъра в сиво, с чанта в ръце.

На няколко пъти адвокатите настояват съдът да спре свидетеля да не обижда подсъдимите. Той например си спомни как Цветан Василев искал да почерпи този, който е дал фамилията на Георги Зяпков и го наричал "Зяпалник".

На настоятелните въпроси на Георги Христов: дали Лазов го е осведомявал лично него, че фирмите са на практика кухи (т.е. не им "пуши коминчето" и нямат производствена дейност), Лазов отговори със смях:

"Тази дружества – на шофьора, на домакина, на касиерката, на архиварката на банката, са дружества на фирмата (така Лазов нарича всичко, което е реално контролирано от Цветан Василев, б.р.). Малоумно е аз да му казвам има ли коминче фирмата на касиерката, или липсва.

Фирмата е ясно къде се намира, парите е ясно къде отиват. Нито съм му пояснявал (на шефа на КТБ Христов, б.р.). Там "коминче" няма...

Но и никога не съм крил, че вече нещата са изключително големи като размери – това съм споделял. Че лихвите и погасителните вноски вече надминаваха 40 млн. лв. месечно."

Лазов повтори, че след отпускането на кредити от КТБ били оформяни проформа някакви обяснителни документи, но те били като "комбинезонче", колкото да не ходиш съвсем гол по улицата. А било очевидно за всички, че милионите са отпускани без никакво основание.