СТРАСБУРГ

Само двама български евродепутати подкрепиха приетото днес с голямо мнозинство от Европарламента предложение за резолюция относно присъединяването на ЕС към Конвенцията от Истанбул и други мерки за борба с насилието, основано на пола.

Това показват резултатите от гласуването в пленарната зала в Страсбург. Текстът, който не е законодателен, призовава 7-те страни от ЕС, които са я подписали, но още не са я ратифицирали, да го направят без отлагане. Тези държави са България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания,

„За“ гласуваха 500 депутати. 91 бяха против, а 50 се въздържаха.

Българите - двама "за", 8 "против", 5-ма "въздържали се" и един не участвал

Българските представители, подкрепили текста, са от ДПС и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ). Това са Илхан Кючюк и Атидже Алиева Вели. Третият наш депутат от тази група - Искра Михайлова, не участва в гласуването. Кючюк бе един от вносителите на предложението.

Против предложението гласуваха 8 наши сънародници. Това са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков от Европейската народна партия (ЕНП), както и социалистите Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.

Интересното е, че само трима евродепутати от групата на социалистите са били против текста. И те са българи.

Въздържаха се Радан Кънев, Андрей Ковачев и Емил Радев от ЕНП, както и Сергей Станишев и Елена Йончева от БСП.

Още един интересен факт – Станишев бе поддръжник на Конвенцията.

Какво гласуваха евродепутатите

Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото.

Депутатите изискват от Еврокомисията да добави борбата срещу основаното на пола насилие като приоритет в следващата европейска стратегия за равенство между половете. Те също искат ЕК да представи законодателен акт за справянето с всички форми на насилие, основано на пола – включително онлайн тормоз и кибернасилие. Депутатите призовават насилието срещу жените да бъде включено в каталога на деянията, признати от ЕС за престъпления.

Всички страни членки трябва да гарантират правилното прилагане и изпълнение на Конвенцията, като осигурят адекватно финансиране и човешки ресурси за компетентните служби. Особено важно е подходящо обучение за всички специалисти, които работят с жертви на насилие (магистрати, доктори, полицаи и др.), е особено важно.

ЕП също така потвърди позицията си в подкрепа на целевото заделяне на 193,5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата „Права и ценности“ на ЕС.

Що е то?

Истанбулската конвенция, приета от Съвета на Европа през 2011 г., влезе в сила през 2014 г. и беше подписана от ЕС през юни 2017 г. Тя е първият международен правнообвързващ инструмент по въпроса. Държавите, които са я ратифицирали, трябва да спазват изчерпателни, правнообвързващи стандарти за предотвратяването на основаното на пола насилие, защита на жертвите и наказание на извършителите.