Френският президент Еманюел Макрон защити коментара си, че НАТО е изпаднала в "мозъчна смърт", като уточни, че това е аларма за събуждане към Алианса, предаде "Политико".

Той говори на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Париж.

"Просто разгледах нашите дискусии през последните две години и какъв е залогът за нас. Забелязах ярко и непростимо недоволство", сподели Макрон пред репортери. "Въпросите, които поставих са отворени въпроси, които не са разрешени", заяви френският държавен глава, като посочи стратегически проблеми като мира в Европа, определянето на враговете на НАТО, прекратяването на Договора за ракети с малък и среден обсег и отношенията с Русия и Турция. "Казах, че докато не разрешим тези въпроси, не бива да преговаряме, за да видим дали споделянето на разходите трябва да бъде това или онова, или споделянето на тежестта трябва да бъде това или онова. Така че може би имаше нужда от аларма за събуждане", отбеляза той.

Макрон разкри, че е "доволен", че лидерите вече се фокусират върху стратегическите въпроси, след провокативния му коментар по време на интервю за "Економист" по-рано през този месец.

Изявленията на президента се очаква да бъдат фокус на дискусиите на среща на лидерите на НАТО във Лондон през следващата седмица.