Изменението на поправката за категориризирането на апартаментите и стаите за гости, отдавани краткосрочно под наем през онлайн платформи като Airbnb, премина успешно пред Комисията за бюджет и финанси на второ четене и продължава към пленарната зала на Народното събрание, където трябва да бъде приета окончателно. 

Днес на заседанието на Комисията бяха приети на второ четене и трите бюджета за 2020 година - т.нар. два "малки" - на НЗОК и този на ДОО, както и този на републиката. 

Поправката Airbnb беше защитена от единия от нейните вносители - председателката на Комисията Менда Стоянова. Тя за пореден път подчерта, че идеята цели да извади наяве хората, които отдават апартаментите си под наем, но не плащат данъци за това. 

Видно от приетото предложение обаче, поправката е претърпяла известни промени заради силното обществено недоволство. Така например за хората, които просто отдават по един апартамент като физически лица, отпада нуждата да придобият категоризация от Министерството на туризма. За сметка на това те вече са задължени да се впишат в националния регистър за местата за настаняване.

Поправката обаче има още една новост - дава се възможност на общините да сключват споразумения с онлайн платформите и срещу заплащане да получават директно от тях информация, свързана с предоставените "туристически услуги и да събират сума за публични вземания и по електронен път чрез електронната платформа". 

Накратко - онлайн платформата може да ви удържа дължимия данък и директно да го превежда на съответната община. 

Най-скандалният текст - този, според който, ако са налице системни нарушения на платформата и тя публикува нерегистрирани апартаменти, достъпът до нея може да бъде спрян, остава, но леко променен. Според новите предложения спирането става по искане на министъра на турзима към Софийския градски съд и той може да постанови: При първо нарушение спиране на достъпа до 14 дни, а при повторно - до 30 дни. 

Менда Стоянова обясни, че проверка в платформите показала, че те масово дават възможност да се плаща на ръка и на място, което било предпоставка за неплащане на данък. Тя беше репликирана от гражданка от залата, че още при регистриране в плаформата Аirbnb потребителят е информиран, че трябва да осигури плащане с кредитна или дебитна карта. Според Стоянова обаче това не е вярно, затова законът предвижда тези апартаменти задължително да осигуряват плащане и по електронен път. 

В крайна сметка предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". "Атака" гласуваха "въздържал се", докато БСП казаха, че по принцип подкрепят, но имат нужда от още време да се запознаят с предложението. Ако всичко било наред - щели да го подкрепят в залата другата седмица.

Иначе като цяло второто четене премина без много напрежение и без много поправки на идеите на МФ. Бяха приети с 5 млн. лв. повече за заплати на социалните работници, парите за които ще дойдат от бюджета на ресорното министерство. 

По традиция предложенията на БСП и опозицията по големия бюджет не бяха взети предвид и Комисията прие предложенията на вносителя. 

По една от най-интересните теми - тази за партийните субсидии, се очакваше, че БСП ще защити своето предложение за увеличаването й до 8 лева на глас. Те обаче заявиха, че ще го защитят в залата в НС.

Беше прието и спорното решение за въвеждане на видеонаблюдение в акцизните складове за алкохол и цигари. Въпреки че срещу поправката имаше сериозен отпор от бизнеса и в залата, депутатите решиха, че с допълнителните камери ще изчистят сивата част на сектора. 

Бюджети на НЗОК и ДОО

Най-чаканата развръзка - тази за болничните, така и не дойде. Социалният министър Бисер Петков обяви, че не очаква развитие по въпроса поне до януари. 

Отново предложенията на БСП за повече пари за майчинство не бяха взети предвид. 

Прие се обаче минималната пенсия да скочи на 250 лв. Предложението беше направено през миналата седмица на среща на коалиционния съвет между ГЕРБ и ОП. 

Горе-долу така протече и гласуването на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Този път изненадата дойде от решението на управляващите да приемат едно от предложенията на БСП - дават се 6 млн. лева повече за извънболнична помощ. Идеята, че са подкрепени в идеята, така стъписа Румен Гечев, че той възкликна:

"Това е толкова изненадващо, че не мога още да го повярвам."

Иначе голямата новост е, че Националният рамков договор вече няма да важи за една година, а за три. Причината - повече стабилност в системата. 

И още една изненада от ГЕРБ - Комисията не прие предложението на председателя на парламентарната им група Даниела Дариткова, засягащо лекарствената политика. Опозицията отново беше шокирана.

Така и трите бюджета минаха през ресорната си комисия. Другата седмица, във вторник, 3 декември, е обявено извънредно заседание на НС, в което бюджетът за 2020 година трябва да бъде окончателно приет.