Неправомерно отклоняване на огромни количества вода от района на водосбора на язовир "Студена", са установили проверки по обследване на трасето.

Това съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова. Тя представи доклад на обществния експертен съвет, който разследва причините за драстичния спад на водата в язовира, заради което Перник и няколко села са на воден режим. 

По думите на Ирена Соколова изводите са от 10-дневни обходи. 

"Преди три дни видях бентовете за отклоняване на цялата вода от един от основните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция“, каза Соколова.

При премахването на бентовете още на следващия ден - 28 ноември се установява увеличение на дебита към язовира с 418 литра в секунда, при само 44 литра в секунда ден по-рано, обясни тя. И добави, че ще подаде сигнал в прокуратурата.

Областният управител на Перник съобщи, че с неин подпис не може да се източи или напълни язовир "Студена".

При представянето на изводите от проверката участва и инж. Атанас Русев, който обясни, че е подготвен комплексен план. При него след по-малко от месец във водосбора на язовира ще постъпват количества вода, които надвишават ежедневното потребление.

Преди днешното заседание на съвета областния управител на Перник беше посрещната от протестиращи перничани, които поискаха оставката на Ирена Соколова. Хората на протеста настояваха за наказание за всички отговорни лица, довели града до водната криза.