Благодарение на двукратния отказ на ГЕРБ да допусне изслушване на здравния министър Кирил Ананиев заради спрения спешен прием и интензивно лечение в специализираната детска болница в София, напрежението в залата ескалира дотам, че министърът да се обиди на опозицията, а тя да му поиска оставката - и заради ситуацията в здравеопазването като цяло, и заради извода им, че ГЕРБ му няма доверие.

Ананиев бе в парламента заради редовния парламентарен контрол, но въпреки това ГЕРБ не позволи процедура той да отговори на въпроси за детската болница, която няма да лекува по спешност поне до 5 януари заради напускане на лекари. 

След декларация на БСП за лошото състояние на здравеопазването като цяло и последвани няколко призива министърът да говори по темата въпреки ГЕРБ и въпреки напомнянето на Цвета Караянчева, че изслушването е било "отложено", той все пак се качи на трибуната - за да даде информация по конкретния случай. Но започна с обръщение към левицата:

"Не ме наричайте "уважаеми г-н министър". Не е вярно, така не го чувствате"...

След разменени реплики с депутати от левицата, направени от място, министърът продължи, като от думите му се разбра, че спряното интензивно лечение в детското лечебно заведение не е толкова мащабен проблем: 

"Първо искам да започна с това, че нито болницата се закрива, нито интензивното отделение се закрива. Този така наречен спешен център е интензивно отделение и има четири легла и трима медицински специалисти. Нима една държава като нашата не може да се справи с един такъв проблем с един такъв критичен период. Разбира се, че може. Създадена е пълна организация. Създаден е алгоритъм на действие, комуникация между лечебните заведения", подчерта министърът. 

В сряда привечер Ананиев разказа, че три други болници - "Пирогов", кардиологичната болница и "Александровска" - поемат спешните случаи от детската болница. Днес пък обеща, че няма да остане дете, което да бъде лишено от необходимите медицински грижи. Ананиев отчете, че е изпратил комисия, която да направи анализ на капацитета на спрялото работа интензивно отделение. Преди месец пък на среща с представители на същата болница с премиера Бойко Борисов се взело решение да й се отпуснат 1,7 млн. лв. 

След като даде информация, депутати от БСП един след друг започнаха да искат думата - по процедура за начина ва водене на заседанието от страна на Караянчева. Тя периодично повтаряше, че от ГЕРБ не били крили министъра, а социалистите започнаха да й отвръшат, че два пъти са отхвърлили, а не отложили изслушването му. Един от представителите на левицата реагира развълнувано на признанието на Ананиев, че в интензивното отделение на детската болница има една 4 легла. И припомни, че при трагичния случай с починалото 3-годишно дете един от казусите бил именно къде да бъде настанено. После попита дали интензивно отделение с 4 места отговаря на законовите критерии за съществуване на болница. И как функционира изобщо болница, щом няма спешна помош в нея в момента. 

Последва и следващо, и следващо изказване от левицата. Нито един представител на ГЕРБ не се включи на страната на министъра. Това провокира Георги Свиленски и Жельо Бойчев един след друг да заключат, че остават с впечатление, че ГЕРБ всъщност му нямат доверие.

"Г-жо председател, от един час сме в поцедура по начина на водене. Да, точно, г-жо председател, групата, от която вие принадлежите - ГЕРБ - е виновна за този начин на протичане на днешното заседание. Няколко пъти казвате, че дебатът е отложен. Не, той е отхвърлен два пъти", обърна се Свиленски към Караянчева.

"Нямат тези депутати доверие към вас. Чухте изказванията по процедури по начина на водене, принудени от правилника, който в този момент не трябва въобще да го спазваме, когато говорим за децата на България", обърна се и към Ананиев. 

Бойчев добави:

"Вие нямате политическо доверие на министър Ананиев. За да стигнем до тази абсурдна ситуация, министърът да стои в тази зала и въпреки това ГЕРБ да не допуска изслушването му по контретен случай, това означава, че нямате доверие за неговите качества, за действията, които има като министър и за работата, която изпълнява", подчерта Бойчев.

На този фон социалистите призоваха здравният министър да си подаде оставката. 

След този сюжет се пристъпи към парламентарния контрол. Ананиев отговори на 6 въпроса по предварителния план. Един от които за липса на персонал и лекари в друга голяма столична болница.

Удържава се проверката за смъртта на 3-годишното дете

Срокът за проверката около смъртта на 3-годишния Александър отношо се удължава, стана ясно от думите на министъра по-късно в парламентарните кулоари. Именно след този трагичен случай лекари от детската болница започнаха да напускат, което доведе до спиране на интензивното лечение.

Министър Ананиев обясни, че има доклад за случая от директора на агенция "Медицински надзор", но документът е предварителен. Все още се очакват доклади от четиримата независими експерти, антажирани с проверката, пристигали и нови изследвания:

"За съжаление, може би ще се наложи да се удължи още малко срока. Казвам го със съжаление, защото съм поел ангажимент пред родителите и пред главния прокурор да действаме бързо, но явно такива случаи изискват повече време". 

Министърът не се ангажира с потвърждение на окончателната диагноза, но обясни, че повечето от медицинските специалисти смятат, че причина да смъртта на детето е двустранна бронхопневмония със силна инфекция, която се развива изключително бързо.