Хърватският национален тим пристигна в София за ключовата европейска квалификация срещу България в петък от 21:45 на стадион "Васил Левски". Посрещането на "шахматистите" мина под знака на писанията в пресата от последните дни. "Лъвовете" бяха наречени анонимници и какви ли още не, но асове на противника дадоха изявления на другия полюс. Че уважават българите и не се считат за фаворити.

Хърватите бяха посрещнати от много ловци на автографи и снимки. А за разлика от визитата си преди по-малко от 10 дни с "Реал" (Мадрид), Лука Модрич този път излезе от изхода за "простосмъртни" и отдели внимание на запалянковците, като ги удостои с подписа си. Не отказа и фотоси, подобно на свои съобторници като Иван Ракитич ("Барселона").

С тима пристигна и президентът на хърватската футболна федерация Давор Шукер. Малко по-късно селекционерът на Хърватия Нико Ковач ще даде пресконференция, а след него ще говори и Любослав Пенев.

"Естествено, че знам български футболисти и уважавам националния ви отбор, каза легендата Шукер. - Това е много важен втори мач и за Хърватия, и за България. Ние уважаваме България, това е страхотна страна с много качествени футболисти и добър футболен президент. Борислав Михайлов ми е приятел. Нормално е, че България иска да победи Хърватия, а ние също имаме нужда от положителен резултат."

"Попитайте хърватската преса за писанията им. Аз уважавам България и не е мой проблем какво се пише. Няма да назовавам футболисти по имена, защото съм президент на футболната федерация и това не е моя работа. Това е работа на Нико Ковач и Любо Пенев. Нашата група е много трудна - Италия, Хърватия, България и Норвегия ще се борят за първите две места. Все още не се знае кой ще е първи, но ще видим след няколко мача. Утре обаче мачът е решителен и за двата състава", завърши бившият нападател.

Привлеченият в "Барселона" това лято Иван Ракитич бе от играчите, които се спряха пред медиите:

"Имаме уважение към съперника. България има няколко много опасни футболисти. Естествено, че не сте анонимници, защото имате играчи, които са познати из цяла Европа. За нас най-важно е да навлезем добре в мача и мисля, че няма да имаме проблеми впоследствие. Дори и да победим България, остава много мачове, така че в този момент нищо не се знае. Ще видим как ще се развие битката."

В същия дух бе изявлението и на Ивица Олич.

"Предстои ни много тежък мач, защото съставът на България е с много класни футболисти. Не мисля, че сме фаворити и имаме огромен респект към противника. В България много отбори играят трудно, но ние вярваме, че имаме качествата да победим. Играчите ви не са анонимни, а са много добри футболисти. Да, в последните години не играете на някакво кой знае какво ниво, затова може би ние имаме предимство в това отношение", каза Олич.