Изключително богата и натоварена сесия за финансиране на нови български игрални филми приключи в тази седмица. Националният филмов център оповести решенията, от които става ясно кои проекти ще влязат в производство през следващата година. Необичайно много от проектите са по съвременни български романи, спечелили вниманието на читателите.

„Калуня-каля“ – новият игрален проект на режисьорката Иглика Трифонова получи зелена светлина за производство, за което НФЦ отпуска над 600 хил. лв. (сумата в крайна сметка може да надвиши и 1 млн.). Посмъртно писателят Георги Божинов ще получи още признание за своя роман, преиздаден над 10 пъти – след като през 2014-а Деян Енев преоткри „Калуня-каля“. Филмовата адаптация на романа е дело на Трифонова.

Само за още един филм е гласувана такава сума – „По-малкото зло“ със сценарист Юрий Дачев и режисьор Магдалена Ралчева (позната от филма „12А“).

Финансиране в категорията „Проект за развитие на сценарий“ са получили „Чамъ-кория“ по книгата на Милен Русков със сценарист и режисьор Виктор Божинов, който пресъздаде и „Възвишение“, и „Балканска рапсодия“ по новелата на Мария Касимова-Моасе, със сценарист и режисьор Димитър Коцев–Шошо („Четвърта власт“). Един от спечелилите проекти с режисьор Зорница София („Воевода“) е написан от известния български писател Петър Делчев.

Отпаднал е един от филмовите проекти по известен роман – „Камбаната“ на Недялко Славов, със сценарист Александър Секулов.

В есенната сесия на НФЦ са подадени 17 проекта за финансиране с над 600 хил. лв. Одобрени са само 2 от тях. 16 проекта са кандидатствали за бюджет, по-малък от 600 хил. лв., три ще получат държавна субсидия за производство. Най-много предложения – 22 – са постъпили в категорията „Проект за развитие на сценарий“. Девет екипа ще получат пари, за да работят най-малко половин година върху усъвършенстването на сценария. След това ще кандидатстват за бюджет за заснемане. Подадени са документи и за над 15 късометражни филма.

В една от най-оспорваните сесии на НФЦ са се включили почти всички български режисьори и сценаристи на игрално кино. Сред имената, отпаднали и одобрени, се срещат Светослав Овчаров, Радослав Спасов, Георги Дюлгеров, Камен Калев, Киран Коларов, Борис Десподов, Яна Титова, Иля Велчев, Петър Попзлатев и др.

Комисията, която одобрява проектите, е с председател Адела Пеева. Сред членовете ѝ са Бойка Велкова, Стефан Куцаров, Пламен Манасиев, Ивайло Пенчев и др.

Площад Славейков