Германските социалдемократи избраха новото си ръководство. След допитване до всички членове на партията, председателският пост се поема от двама души – Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен.

Ново ръководство днес избра и крайнодясната популистка партия Алтернатива за Германия. На мястото на досегашния лидер Александер Гауланд идва малко известният строител от Саксония Тино Хрупала.

Новите лидери на германските социалдемократи са сред най-отявлените критици на Голямата коалиция. С избора на дуото Норберт Валтер-Борянс-Саския Ескен се показва открито неодобрението си към съвместната работа на социалдемократическата партия с християндемократите  в правителството. Очаква се изборът им да усложни още повече и без това трудното намиране на компромиси между социалдемокати и консерватори.

425 000 членове на ГСДП участваха в гласуването за новото ръководство и то бе избрано с 53,06% от гласовете на членската база.

Също днес ново ръководство избра и крайнодясната Алтернатива за Германия. Председателският пост запази Йорг Мойтен, а на мястото на другия председател Александер Гауланд бе избран малко известният строител от Саксония Тино Хрупала.