"Не можем да бъдем водени от ЕК. Не можем да бъдем водени от хора, които не сме избирали с гласа си".

Това заяви пред БНТ бившият премиер Иван Костов. Той припомни, че настоящият председател на ЕК бил избран "с всичките тези пазарлъци".

"Тези хора видяхме как бяха избрани", изтъкна Костов.

Той разкритикува френския президент Еманюел Макрон, който "си позволява да води политика с Русия зад гърба на ЕС и НАТО". Костов допълни, че Германия си позволява същото в икономическата сфера. А същевременно двете страни "ръчкат" държавите от Източна Европа да са против Русия.

"Това са ефектите от липсата на това лидерство", каза Костов.

Според него основна социална тема у нас е правосъдието и върховенството на закона. Костов допълни, че премиерът Бойко Борисов няма на кого да се довери за решаването на водната криза, защото по темата има приети много документи, които обаче очевидно администрацията не изпълнява. И затова има криза в Перник и на други места.

"Перничани са корав народ. Граовски шопи, с тях шега не бива", изтъкна шеговито Костов.

Според него премиерът Борисов трябва сам да вземе решения по отношение на водната криза и да не се доверява на ресорните министри, защото те са част от проблема и ще му представят друга картина. Костов посочи водата като проблем на националната сигурност, защото от липсата ѝ страдат хората, екосистемата и индустрията. Изтъкна, че съществуващите стратегии, програми и други нормативни документи предлагат добри решения, но "няма полезни ефекти, защото цялата тази нормативна основа, върху която се гради управлението, не се изпълнява".

"Министър-председателят, освен ловък политик и комуникатор, трябва да влезе в тази роля на най-висш публичен управител на страната. Той не бива да се доверява на преценката на отговорните министри и висшия ешалон на администрацията, защото този сегмент е отговорен за ситуацията, те ще му представят друга картина. Затова би трябвало той лично да се запознае с тези документи, сам да си състави становище и да реши как да действа и политически, и управленски", заяви Костов.

По думите му значителна част от администрацията и дори самите министри проявяват неразбиране и неглижиране на проблемите във водния сектор.

"Те не разбират и вероятно не са в състояние да наложат изпълнението на тези много добри решения, които са предвидени. Това е много голям проблем и това не сочи само проблеми във водния сектор, очевидно е, че трябва да се огледа настрани", заяви бившият премиер.

И допълни:

Освен това сериозна отговорност носи и министърът на финансите, защото една от основните слабости за неизпълнението на инвестиционната програма за ВиК сектора е недостатъчното финансране. Там се правят големи икономии, за да се намалява бюджетният дефицит или да се прави излишък".

Костов изтъкна и че 6-7 министерства са пряко зависими от водния сектор, а Министерският съвет и премиерът са тези, които отговарят за прилагането на законодателството.

По повод посещението на Борисов САЩ Костов каза, че срещата с Доналд Тръмп е била успешна. Но посочи, че след нея у нас се е акцентирало върху въпроса за визите, докато в съобщението от Белия дом се говори за националната и енергийна сигурност, корупция, свобода на медиите - проблеми, които са от българския дневен ред.

Според Костов най-големият външнополитически проблем в момента е излизането на Великобритания от ЕС.

"Остава много остър проблемът за бъдещето на Европа. За решаването на проблемите, които разделиха Европа. Дали ще върви към федерализация, дали ще бъде Европа на нациите", каза Костов.

Според него България получава най-малко от еврофондовете на човек от населението.

"Как се води кохезионна политика, най-бедните получават най-малко? Ако Европа върви към федерализация България какво иска да бъде - периферия на федерация? Или иска да води национална политика, която да защитава собствения си интерес в тази общност", попита Костов.

Според него "има сериозни причини за разделение на дясното", но "основният противник би трябвало да е БСП".

"Друг е въпросът какво ще е отношението към либералите. Комунисти, социалисти често се трансформират в либерали", изтъкна Костов.