Българският министър-председател Бойко Борисов ще участва в 25-ата конференция по изменение на климата, която започва днес в испанската столица.

Вчера Борисов заяви пред журналисти, че в рамките на форума ще се проведе среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Министър-председателят ще представи на климатичната конференция позициите на България по важни въпроси и приоритетни теми, свързани с изпълнението и отчитането на целите на Парижкото споразумение от 2015 година.

Делегати от близо 200 държави ще се опитат да уточнят последните детайли по правилата за прилагане на Парижкото споразумение, включително как да се създаде функционираща система за международна търговия с емисии и как да бъдат компенсирани бедните страни за загубите, които понасят от покачването на морското равнище и други последици от климатичните промени, информира Асошиейтед прес.

В рамките на форума ще се проведе среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Конференцията ще продължи до 13 декември.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди вчера, че усилията, които се полагат досега в света за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни и точката, от която няма връщане, вече не е отвъд хоризонта.

"Светът има научното познание и техническите средства да задържи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, както е предвидено в Парижкото споразумение за климата, но липсва политическата воля за това", каза генералният секретар на ООН.

Той призова човечеството да прекрати "войната срещу природата" и и изрази убеденост, че това е възможно.