С думите "аз няма да се защитавам", "тези не са ми равни, защото нямат достойнство и чест" и "те не калят мен, калят собствените си противни и алчни мутри" министърът на правосъдието Данаил Кирилов се засегна на сатиричен коментар д-р Тони Филипов. В своя текст в сайта "Редута", озаглавен "От страх човек побягва, от срам не може", публицистът анализира проявите на политическата "простотия" - "простотия, как да я делегитимираме, как да я деинституционализираме, как да я сложим отново на мястото, което заслужава".

В своя публикация в личния си профил във фейсбук в неделя вечерта министър Данаил Кирилов съобщава, че е научил късно за този коментар. Това станало по време на разходка в Южния парк в София, където негов познат го посъветвал: "Защити се, моля ти се", като споменал и други публикации в седмичника "Капитал". 

"Тъкмо си помислих, че златната ера на гигантите на мисълта е отминала и няма вече рамене, на които да стъпя, се появи явлението Дани Кирилов - извънредно бутиково издание на интелектуалната бижутерия, мисловно излишество на политическия интелектуален мизансцен, tabula rasa за всяко интелектуално длето, лютвиместана на правосъдието. Докато Цецо и Цецка ръсеха мисли като пудра захар, при Дани Кирилов те се изливат като шкембе чорба. Колкото по-дълбоко гребеш с черпака, толкова повече карантия излиза. Наслада за всеки мисловен махмурлук", пише и в коментара в седмичника.

"Аз няма да се защитавам! Тези не са ми равни, защото нямат достойнство и чест! Те не калят мен, калят собствените си противни и алчни мутри. Ще чакам мъдрото действие на Провидението!", категорично заявява министър Кирилов часове след срещата.

Ето и цялата позиция на министър Кирилов, публикувана в неделя вечерта:

"Не знаех... пропуснал съм надменните патетични оплаквания на автор с псевдоним д-р Тони Филипов, натрапващ себе си като неоспорим анализатор от най-висш ред, единствен обективен познавач и изследовател на политическата и правната ни реалност. Признавам, не ми е бил интересен с арогантно презрителното пристрастно и деформирано крещене за възхищение, или заради усърдието да припечели нещо от омраза и празни спекулации. Не съм разбрал цели 12 дни за неговото ревностно озлобление....

Дори, когато преди 3 дни Капитал Капитално го е цитирал, пак не съм разбрал.

Преди малко в Южния парк ме пресрещна колега и ми даде сгънат, омачкан, скъсан лист от това капитално издание и ми каза: защити се, моля те! не оставяй калтаците да пируват!

Аз няма да се защитавам! Тези не са ми равни, защото нямат достойнство и чест! Те не калят мен, калят собствените си противни и алчни мутри. Ще чакам мъдрото действие на Провидението!

Няма да ги съдя за обезщетение, нито за обида и клевета! Няма да диря парите им или да искам да им се приложи наказание.... те искат Вашето възхищение, нека да им дадем ПРЕЗРЕНИЕ!

А съденето би било много лесно при тази безразборна маса от измислици и "грешки", защото протоколът от цитираното заседание е публичен и всеки от Вас може да го свери: "синтактичният анализ на морфемите" е изказване на.... г-жа Марчева и не е адресирано към любимата им Дишева, а думите ми за тайминга са "да запълнят тайминга на протестите". Друго е нали, да запълниш и да заплатиш!?

Няма да разоръжавам тяхното озлобление, нека се опиянят достатъчно и добре от него. А като им дойде махмурлукът, да не посягат към шкембе чорбата, защото ще се окажат с измамни очаквания и желания за черпака и за карантията." 

Не знаех, че е тайна

Малко по-късно през деня д-р Филипов направи коментар на коментара на министъра. Също във фейсбук.

"Данаил Кирилов много се разсърдил, дето съм написал: "Ако глупостта беше стока, Кирилов можеше да завърти търговия на едро." С една дума обидил се, че съм го нарекъл глупав. Съжалявам, не знаех, че го пази в тайна", написа той.