На база на предварителни данни и оценки към ноември 2019 г. се очаква превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде в размер на 1,72,2 млрд. лв. (0,9 % от прогнозния БВП). Това сочат данните, публикувани в петък от министерството на финансите. 

Простичко казано - бюджетът за поредна година регистрира излишък малко преди края на годината. Практиката показва, че правителството опитва да изхарчи тези пари в последните дни на демекври за различни инфраструктурни проекти и социални плащания, без да има санкцията на Народното събрание. 

Данните на МФ показват, че общите приходи в хазната към ноември на тази година се очаква да бъдат в размер на почти 40 млрд. лв., което е малко над 90% от годишния разчет. В същото време обаче разходите по консолидираната рамка, заедно с вноската на страната към бюджета на ЕС, са в размер на 38, 749 млрд. лв. или малко над 80% от годишния разчет. Отново накратко - кабинетът не успял да изпълни собствените си планове за разходи, въпреки че изхарчи милиарди за нови бойни самолети.

Колко ще изхарчи правителството до края на година обаче все още не е ясно. Сигурно е, че сумата ще надвиши тези милиард лева, защото в Закона за държавния бюджет през 2019 година е заложен дефицит от 2%. Това е така точно заради изтегления дълг от 1 млрд. лв. за покупката на новите самолети. Схемата увеличи заложения дефицит и от 600 млн. лв. той скочи на 2,4 млрд. лв. Заедно с излишъка сумата става доста сериозна. Въпреки това преди време финансовият министър Владислав Горанов предупреди, че финансовата година ще приключи с доста по-нисък дефицит от планираните 2%, но не пожела да покаже конкретни разчети. 

Припомняме, че в средата на ноември Министерски съвет вече започна да раздава щедри порции от парите към различни ведомства. Така само за едно заседание бяха похарчени над 100 млн. лв. Голяма част от тях, по-стар обичай, отидоха за коледни надбавки на пенсионерите - по 40 лв. Допълнителни средства получиха Държавният фонд "Земеделие", МВР, Министерството на образованието, както и самият Министерски съвет.