"Двама МВР служители, които са участвали в група за разпространение на наркотици в София, имат 6-годишен стаж в МВР, са наблюдавани от дирекция "Вътрешна сигурност", тъй като това е периодът, в който попадат в рисковата група."

Това каза по време на брифинг днес Стефан Банков – зам.-началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, цитиран от "Фокус". 

"Стигнахме до фрапантни заключения, а именно - че служителите на вътрешното министерство си позволяват да малтретират лица на улицата, които употребяват наркотични вещества. Установено е, че единият от служителите е в съседски и приятелски отношения с един от участниците в групата. Връзката между тях датира отдавна. Връзката между участниците в групата е ставала по т. нар. "прави телефони".

Продължават активните оперативно-издирвателни действия по установяване и на други служители на вътрешното министерство, които са съпричастни към това или допуснали това да се случи", допълни още Стефан Банков.

Преди това прокурор Сийка Милева - говорител на спецобвинението, съобщи, че при проведена операция на 29 ноември са задържани 10 лица, като са извършени претърсвания и изземвания на 18 адреса и 10 автомобила. Намерени и иззети са марухуана и амфетамини на малки дози, готови за разпространение.

Организираната престъпна група е действала от началото на 2017 година на територията на град София, квартал "Требич", село Мировяне, град Нови Искър и село Доброславци. Същата е създадена с цел разпространение на наркотични вещества, основно амфетамини и марихуана.

В бандата са участвали и двамата полицаи. Те са на длъжност "Старши инспектор" в група "Охранителна полиция" във Второ РПУ, поясни Сийка Милева.

По думите й те са играели много важна роля – подпомагали дейността на групата, като разчиствали терена от други разпространители на наркотични вещества. Също така те арестували посочени от ръководителя на групата лица срещу заплащане.

Събрани са доказателства, че единият от служителите на МВР е пренасял наркотични вещества в патрулния автомобил по време на изпълнение на служебните си задължения.

Срещите между полицейските служители и членовете на групата се провеждали в сервиз за автомобили с цел да не се буди подозрение, заяви Сийка Милева.

"Наркотичните вещества са намерени на различни места в обитаваните от обвиняемите жилища. На всички е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, с цел разпространение на наркотични вещества. Като по отношение на 8 от лицата Специализиран наказателен съд е определил мярка за неотклонение „Задържане под стража“. На един от тях е определена мярка за неотклонение – парична гаранция, а другият участник от групата е обявен за общодържавно издирване. Като предстои издаването на европейска заповед за арест", допълни още Сийка Милева.

Тя допълни още, че са установени случаи, при които на лицата е била обещавана и осигуряването на лична охрана, ако си закупуват или разпространяват наркотици за групата.

Преди това Любомир Янев - зам.директор на ГДБОП, обяви, че срещу групата са използвани СРС, а 40 души дават показания за дейността на нарко организацията.

Изезтият наркотик е около половин килограм.

На служителите на МВР се плащало дори да проверяват "конкуренцията" - лица, които разпространяват нароктици, но не са от тази група.