Активен гражданин отложи за 10 декември насроченото за днес дело за касиране на местните избори в София. Причината е жалба от Иван Петров, известен на редица администрации с това, че ги съди и подава сигнали. Сега Петров жали отказа на съдия Галин Несторов да го конституира като страна в процеса. Очаква се произнасяне срещу този отказ от Върховния административен съд.

Софийският административен съд трябваше да заседава днес по искането на бившия омбудсман Мая Манолова за касиране на кметския вот в столицата. 

Както е известно Манолова, която се яви като независим кандидат, подкрепен от левицата, загуби на балотажа от Йорданка Фандъкова с разлика от около 5 на сто, или около 20 000 гласа.

Още в изборната нощ от Инициативния комитет, издигнал Манолова, обявиха, че е имало редица нарушения на вота в София и ще искат касиране. Оттам поискаха и ръчно броене на бюлетините, но такова беше отказано от съда. Това обаче не означава, че не може да бъде разпоредено броене в отделни секции. Дали ще стане, зависеше от днешното заседание, на което трябваше да бъдат изслушани вещите лица. 

Съдът им бе възложил да изчислят математическия модел на резултатите на Манолова и Фандъкова от всички протоколи на СИК, да установят дали резултатите съответстват на посочените в протоколите и дали са въведени правилно, както и колко имащи право на глас са били включени в избирателните списъци на ЦИК за първи и втори тур на местните избори, припомня БНР.

От екипа на Манолова настояват, че е имало купен вот в ромските секции, че протоколи са пристигали в Общинската избирателна комисия в разпечатани чували, че е имало и празни протоколи, дописвани после от общински служители и др.

"Формалният сбор на 7 хиляди недействителни, 7 хиляди дописани в избирателните списъци, 7 хиляди купен ромски вот - даже грубата сметка показва, че нарушенията са много повече от разликата между двамата кандидати", смята Манолова, пише в профила си във Фейсбук.