Шест от най-големите американски технологични фирми са избегнали плащането на данъци в общ размер на над 100 млрд. долара. Това сочи ново проучване на организацията за данъчна прозрачност Fair Tax Mark, цитирано от британското издание "Гардиън". 

Amazon, Facebook, Google, Netflix, Apple и Microsoft са посочени в доклад на Организацията, който цели по-голяма данъчна прозрачност. Според него гигантите са премествали приходите и печалбите си в данъчни убежища или в страни с ниски данъци. Освен това са много от тях просто са забавяли плащания по огромните си задължения към хазните в глобален мащаб. 

Данните извеждат "Амазон" като най-големия нарушите. Компанията, управлявана от най-богатият човек в света - Джеф Безос, е платила само 3,4 млрд. долара данък върхи доходите през последните десет години. През същото това време фирмата е регистрирала приходи от над 960 млрд. долара и печалби от над 26 млрд. долара. Според Fair Tax Mark ефективната данъчна ставка, при тези числа, е била 12,7% при осреднена основна ставка в САЩ от 35%. 

Говорител на компанията е заявил пред "Гардиън", че "предположенията в доклада са грешни" и че "Амазон" е плащал "24% ефективна данъчна ставка върху печалбите си в периода от 2010 г. до 2018 г.". Обяснението за малките номимални трансфери към хазните на отделните държави пък се обяснява с "ниски маржове, с които компанията работи". 

Fair Tax Mark обаче контрира като казва, че счетоводството на "Амазон" е толкова сложно, че на практика няма начин да се разбере колко данък трябва да плаща компанията, например, в Обединеното Кралство. Всичко това - въпреки ясните данни, че "Амазон" има приходи от почти 15 млрд. долара там и от над 75 млрд. през цялото десетилетие.

"Анализът ни на шестте гиганта от Силициевата долина установява, че има значителна разлика между изплатените данъци и основната данъчна ставка в различните страни. Заключението - платеният корпоративен доход е много по-нисък, отколкото би трябвало", каза Пол Монаган, изпълнителен директор на Fair Tax Mark.

Положението е същото и при Facebook. Компанията, собственост на Марк Зукърбърг, е платила само 7,7 млрд. долара данъци при печалби от над 75 млрд. долара. В отговор от социалната мрежа обясняват, че гледат напълно сериозно на данъчните си политики и че спазват законодателството. Освен това "Фейсбук" подкрепял процеса по разглеждане на нови данъчни правила за цифровите икономики. 

"Правителствата пишат данъчните закони и ние правим точно това, което ни насърчават да правим - плащаме всички дължими данъци, като същевременно инвестираме милиарди в създаването на работни места и инфраструктура.", пък казват от Амазон. 

ЕС отказа да разкрие колко плащат големите

Междувременно в края на миналата седмица дванадесет държави от ЕС, сред които Ирландия, Малта, Кипът и Австрия, блокираха предложението за ново правило, което би принудило многонационалните компании да разкриват колко печалба генерират на континента и колко данък данък плащат във всяка една от 28-те страни.

Директивата беше създадена и така написана, че да изясни как точно най-големите компании в света - като Apple, Facebook и Google - успяват да избегнат плащането на данъци в общ размер на няколкостотин милиарда долара годишно. Основно схемата се прави като се прехвърлят печалби от Великобритания, Франция и Германия, към страни с нулев или минимален данък, като Ирландия, Люксембург и Малта. 

Очаквано - тези три държави са сред блокиращите директивата. Другите са Кипър, Латвия, Словения, Естония, Австрия, Чехия, Унгария и Хърватия.