Владимир Путин ще посети Турция на 8 януари 2020 г., за да присъства на официалното откриване на "Турски поток". Това обяви пред ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Да, действително, на тази дата се подготвя среща между двамата президенти. Главната тема ще е откриването на "Турски поток", заяви Песков.

Той припомни, че до тази дата ще бъде завършена работата по сухопътната част на газопровода от турската страна "за този голям, важен международен проект".

Според него "с голяма доза увереност може да предположим, че двамата лидери използват тази възможност, за да продължат диалога по най-належащите въпроси".

"На първо място, това са двустранните руско-турски отношения, те са от многопластов характер, в дневния ред има много големи проекти, които постоянно трябва да се обсъждат и да им се сверява часа", отбеляза Песков.

Той прогнозира, че на срещата ще се обсъждат и регионални проблеми, сред които и конфликта в Сирия.

"Засега се обсъжда Истанбул (като място за провеждане на преговори), но все още има време, докато всички подробности бъдат съгласувани", изтъкна говорителят на руското президентство.