Климатичната среща на върха в Мадрид започна, а Грета Тунберг не е там. Къде е младата шведска екоактивистка?

Закъснява, но иде. Плавайки. Според последното ѝ съобщение в туитър тя трябва да пристигне в Лисабон във вторник сутрин.

"Ден 20-и. Нашият последен ден в океана! Вече почти подушваме земята. Очакваме да пристигнем в Дока де Санто Амаро в Лисабон някъде между 8 и 10 часа сутринта", гласеше съобщението от понеделник.

 

 

През първия ден на срещата, която се очаква да продължи до 13 декември, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че "точката, от която няма връщане назад, вече не е на хоризонта".

През последните 25 години преговорни екипи от 200 държави се събират, за да се опитат да приемат глобална стратегия за справяне с повишаването на температурите.

Преди четири години в Париж държавите се споразумяха да ограничат глобалното затопляне с под 2 градуса Целзии, в идеалния вариант - 1,5 градуса до края на века в сравнение с прединдустриалните времена.

След като се оказа, че заради вътрешнополитически проблеми и продължаващи многохилядни протести в Чили, форумът няма да се състои там, а в испанската столица, Грета беше изправена пред сериозен проблем - как да стигне до Мадрид. Тя пристигна в САЩ през септември с яхта за годишната сесия на Общото събрание на ООН и съпътстващите събития. Тя изчакваше срещата за климата в Калифорния, докъдето беше стигнала първо прекосявайки Атлантическия океан с кораб, но и използвайки влак и електрическа кола.

След като се разбра, че мястото се премества, тийнеджърката започна да си търси транспорт. 

Тя пусна обява в туитър за транспорт, който да я отведе обратно на стария континент. Това се оказа немалко предизвикателство, защото Грета не ползва самолет.:

"Оказа се, че съм пропътувала половината свят, но в грешната посока. Сега трябва да намеря начин да прекося Атлантическия океан през ноември. Ако някой ми помогне да намеря транспорт, ще съм толкова благодарна", написа тя в туитър.

Ноември не е предпочитано време за плаване в Северния Атлантик, но на молбата на Грета след няколко дни отговори австралиеца Райли Уайтлъм.

"Грета, аз съм Райли от "Ла Вагабонда. Ако се свържеш с мен, съм сигурен, че можем да организираме нещо".

Така се намериха доброволци да я "хвърлят" до Европа. В инстаграм Грета съобщи, че е приела предложението на австралийската двойка пътешественици и популярни влогъри - Райли Уайтлъм и Илайна Карусу, да я откарат на борда на техния катамаран "Ла Вагабонде". На борда се намира и малкият син на двойката Лени. Грета пътува вече 20 дни. Тя се качи на 48-футовия френски катамаран на 13 ноември.

Австралийската двойка се запознава в Европа, на един от гръцките острови, двамата пътуват заедно от 2014 г. като са покрили над 90 хил. морски мили, това значи, че са обиколили четири пъти Земята. Обиколката при екватора е 21 639 морски мили.

 

Техните пътешествия по вода са следени внимателно от техните над 1,8 млн. последователи на Youtube канала им -  YouTube channel – Sailing La Vagabonde, в който пускат видеа от плаванията си. Голямата им популярност им носи и нелоши приходи. Присъствието на Грета на борда вероятно ще повлияе още по-положително върху поплярността и доходите им.