За по-малко от два часа парламентарната антикорупционна комисия изслуша двамата претенденти да оглавят КПКОНПИ – фаворита на управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти Сотир Цацаров и депутата от „Воля“ Симеон Найденов. Очаквано, най-голям интерес предизвикаха отговорите на сегашния главен прокурор, поради факта че изборът му е предизвестен. 

В резюме:

Цацаров даде заявка, че Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, каквото е пълното име на органа, ще се самосезира по медийни публикации без оглед на това дали лично той харесва въпросните медии и дали ги счита за благонадеждни.

В синхрон със своя предшественик Пламен Георгиев, който бе принуден да подаде оставка покрай т.нар. Апартаментгейт, Цацаров обяви, че тези, които не харесват антикорупционната комисия, но и прокуратурата, били лица „със запорирано имущество за милиони левове“ и притежавали „съответните средства за обществено въздействие“. Не е трудно да се досетим кого визира Цацаров.

Почти сигурният бъдещ председател на КПКОНПИ даде още заявка, че не иска повече правомощия за комисията. Щял обаче да ревизира процеса на работа, започвайки от администрацията. На неколкократно зададените въпроси - как ще се еманципира от тези, които го издигат, главният прокурор препрати към специализирания закон за КПКОНПИ, който го задължавал да бъде такъв. Без да „артикулира“ отговор по същество.

За да няма дежа вю

Участието на Симеон Найденов в изслушването бе по-скоро проформа – отговорите му бяха кратки и без особена конктретика. Още с номинирането му от партията на Веселин Марешки, която традиционно подкрепя във всичко управляващите, първите коментари бяха, че фигурата му трябва просто да осигури „състезателно начало“ за конкурса. За да не се получи дежа вю с номинациите за главен прокурор – където единствен кандидат бе заместникът на Сотир Цацаров Иван Гешев.

Изслушването започна с представяне на двамата кандидати от депутати, които са ги номинирали. Четоха се биографични справки, изтъкваха се лични качества.

Пръв Найденов представи концепцията си. Която и на хартия бе кратка. Сам отбеляза, че е такава, но за сметка на това била „развита, ясна и всеобхватна“. Кандидатът на Марешки говори за недостатъчна кадрова обезпеченост в КПКОНПИ и обеща увеличаване на броя дирекции, по-адекватно заплащане, проверки за почтеност, разширение на сградния фонд, „който да поеме новия персонал“, както и дейности по антикорупционно обучение в училища и университети.

За Найденов попълването на имуществените декларации било сложно, а обхватът на задължените лица – твърде голям.

„Борбата с корупцията, уважаеми колеги, е много сложна борба. Доказва се по-трудно, следователно се изискват много познания и опит. Бил съм от двете страни на бариерата – като обвинител и като защитник. Освен това от 2,5 години съм член на комисията“, посочи в заключение Найденов, визирайки парламентарната комисия.

И с това изложението му се изчерпа.

Намаляване на централизацията

Цацаров разви по-дълга концепция, като на практика повтори внесения в деловодството според изискванията на процедурата документ, в който описва плановете си. И започна с администрацията, където обеща промени. Сред тях са: ясни правомощия за членовете на КПКОНПИ, която е колективен орган – трябвало да се знае кой за какво отговаря и кой за какво носи отговорност. Това Цацаров определи като „намаляване на централизацията“.

Щатните бройки на КПКОНПИ в момента са 482. Трябвало този голям щат да бъде съобразен с бюджета на комисията.

„Едва 7% са служителите, които се занимават оперативно с противодействие на корупцията. Всичко останало е администрация. Следователно при всички случаи броят на служителите в тази дирекция трябва да бъде увеличен. Категорично – без нови щатове, а с преразпределение в рамките на съществуващите", даде заявка кандидатът на управляващите.

Действащият главен прокурор обеща още нови правомощия на инспектората, проверки за почтеност на служителите, консултативен съвет по законодателството, който да разглежда проектите на изпълнителната власт – като антикорупционна мярка (прокрадват ли се лобистки текстове, напр.). Обеща регистър за всяко предложение на комисията и реакцията на властта по тези предложения. Обеща още обществен съвет към КПКОНПИ, както и нова интернет страница.

Благонадеждните медии

Акцент Цацаров постави върху т.нар. от него медиен мониторинг. Това ще рече, че КПКОНПИ щяла да следи ежедневно медиите и да се самосезира при информации за корупция, конфликт на интереси (такива правомощия тя и сега има, б.р.).

„Подчертавам – при напълно равно третиране на източниците на информация“, посочи Цацаров, с което искаше да каже, че нямало да има подбор на медии, които са „удобни“ и такива, които не са.

Тази теза Цацаров „доразви“ и после – при конкретен поставен му въпрос от Инициатива „Правосъдие за всеки“, която протестира както срещу избора на Гешев, така и срещу номинацията на Цацаров за КПКОНПИ. Оттам попитаха дали антикорупционната комисия, председателствана от него, би се самосезирала и по журналистически материали в сайтове, критично настроени и към властта като „Бивол“, Клуб Z, Свободна Европа и др. Благонадеждни ли ще бъдат те за КПКОНПИ?

На което кандидатът отговори, че мониторингът щял да включва всички, а дали той като читател – а той смеел да твърди, че чете много – харесвал въпросните медии, било отделен въпрос.

Случайно или не, в момента информация, покриваща се с интересите и възхваляваща дейността на прокуратурата, се лее предимно в т.нар. жълто-кафяви сайтове.

Цацаров също даде заявка, че трябва да се ревизира кръгът от лица, които са задължени по закон да декларират имущество като се изключат и някои администрации, и общинските съветници в по-малките населени места (вчера от Брюксел той даде пример с регионалните директори на държавни изпълнителни агенции, или шефа на Тотализатора, които също попадат в обхвата на КПКОНПИ, б.р.)

Той посочи още, че липсата на единни указания за попълването на информация в годишните декларации на задължените лица води до изключително голямо количество обърквания, следователно - до технически грешки, а оттам и до производства за несъответствие.

Даде заявка още, че подаването на сигнали от граждани вече ще става онлайн – чрез сайта на КПКОНПИ. Щяло да има и обратна връзка и защита на подателите на сигналите – спорен момент още при приемането на закона за дейността на комисията.

На финала, за разлика от Пламен Георгиев, Цацаров не поиска повече правомощия – като правото да извършва арести или да използва специални разузнавателни средства. Посочи, че можело сегашните правомощия да се развият ефективно. Това също бе анонсирано от него предварително.

Не работи!

След неговото изложение дойде времето за въпроси от депутатите и от неправителствения сектор. Двамата кандидати бяха попитани какво според тях трябва да се промени в сега действащия закон. За Симеон Найденов имало „възможности за размисли“ в посока подобряването му. Тук Цацаров посочи вече гореописаното ограничаване кръга на проверяваните лица на някои администрации и в прав текст заяви: „Проверката не работи, в т.ч. тази за конфликт на интереси“.

„Повтарям го за трети път – не работи“, подчерта Цацаров.

Цацаров разкритикува и сегашното положение, според което председателят предлага членовете на КПКОНПИ, а парламентът няма участие. Отделно, нямало подробно разписани изисквания за това на какви професионални критерии трябва да отговарят тези членове. Поиска и нещо като повече парламентарен контрол – сведен до отчитане пред повече парламентарни комисии (например антникорупционната и тази по вътрешен ред и сигурност, б.р.).

На въпрос за еманципирането от политическите сили, които предлагат кандидатите, Цацаров бе лаконичен, че отговорът на този въпрос бил в закона в „съответната декларация“. 

На двамата им се наложи да отговарят на въпрос и за антикорупционното обучение от ранна детска възраст - една от екзотичните идеи на Пламен Георгиев, за която събра доста шеги. Сегашната КПКОНПИ прилагаше такова и в детските градини посредством изнасяне на театрални представления.

„Ранната детска възраст е свързана с това децата да се научат да четат и да пишат, да уважават родителите си и т.н.... Не съм привърженик. Дайте да не бъдем пó католици от папата“, изрази позиция Цацаров.

На главния прокурор не му се хареса и проекта за изменения в закона, предложен от БСП преди седмица и в голяма степен преповтарящ исканията на левицата от гласуването на самия закон преди две години. Основен момент в него е назначаването на председателя на КПКОНПИ не от парламента по предложение на депутатите, а от държавния глава.

„Ако считаме, че президентът представя един единствен кандидат и той престоява един месец на сайта на администрацията и после президентът назначава – това не е отговор“, посочи кандидатът.

Посочи и още недъзи на проекта на БСП, в т.ч. - че била използвана „неточна терминология“.

„Той се нуждае от много сериозна преработка“, заяви в заключение.

На въпрос от „Правосъдие за всеки“ дали издръжката на КПКОНПИ отговаря на реалните й резултати, Цацаров посочи, че въпросът бил некоректно зададен. 

„КПКОНПИ не е търговска компания, а орган, създаден от държавата със закон. Следователно елементарното мерене колко поглъщате и колко отнема, просто не е коректно. Защото освен отнемането комисията се занимава с още много дейности. Ще се окаже, че 85% държавните органи поглъщат държавен ресурс“, посочи.

Бухалка на властта ли е и защо казва, че трябва да я "събуди" – последва нов въпрос. И тук фаворитът разви следната теза:

„Що се отнася до причините, поради които комисията и понастоящем - нека така да се изразя - не е с висок обществен имидж, тия причини са комплексни. Част от тях се коренят в нейната собствена дейност. 

Част от тях, ако трябва да бъдем безкрайно откровени, се коренят в интереси на хора, които са свързани с това тази комисия да не работи, тази комисия да няма съответните правомощия, тази комисия общо взето да не посегне на това, което те имат. 

За съжаление - или по просто съвпадение - това са същите хора или същите кръгове, ако мога така да се изразя, които са източник и на атаките срещу институцията, която в момента все още ръководя в продължение на 7 години. 

Всеки, чието имущество е запорирано, всеки, който е обвинен и в резултат на това има запори за милиони левове и ако притежава съответните средства за обществено въздействие, няма да бъде позитивно настроен към комисията и не мисля, че това може да бъде отречено.“

В резюме, за Цацаров и прокуратурата, и КПКОНПИ работят добре – затова били атакувани от хора с интереси да не попадат под ударите им.

С това изслушването по същество се изчерпа. Ако не броим, че депутатът от левицата и бивш кмет на Пловдив Спас Гърневски реши още сега да сезира Цацаров за подозрения за злоупотреби в града.

Двамата кандидати ще бъдат гласувани в зала, като този, събрал 50 плюс един от гласовете на присъстващите народни избраници, ще бъде избран за председател на КПКОНПИ. Той ще довърши мандата на Пламен Георгиев, от който остават около 4 години.

Цацаров се ползва с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти, "Атака" и ДПС. В БСП щели да гласуват "по съвест". На "Воля" й се налага да гласува за собствения си кандидат Найденов.