Липса на квалифицирана работна ръка (72%), корупция (61%), бюрокрация (61%), некачествено образование (47%), липса на доверие и негативизъм спрямо бизнеса (17%), лоша инфраструктура (12%) и граждански натиск върху инвестиционни проекти (5%) са основните пречки пред бизнеса. Това са част от резултатите [1] от анкетното проучване на Българската стопанска камара 2019 г. през погледа на бизнеса. Данните бяха представени днес от председателя на БСК Радосвет Радев. 

Събитието, на което бяха изложени проблемите, е "Български икономически форум", който анализира българската икономика и перспективите пред малкия бизнес и се провежда за 23-та поредна година. В дискусията участваха още Цветан Кюланов - и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България, Петър Ганев – старши изследовател в Института за пазарна икономика, и Бойко Таков – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

В своята основна презентация Радосвет Радев подчерта, че бизнесът в България очаква предвидима правна среда, ограничено взаимодействие с администрацията, облекчени административни процедури, по-добър достъп до финансови инструменти и най-вече необходимото количество и качество на човешки ресурси. 

За пореден път бизнесът поиска създаването на активно електронно правителство, реформиране на здравната и осигурителните системи. Освен това край на постоянно променящата се нормативна уредба, край на прекомерно времеемките процедури по издаване на документи. 

Като пример за нормативна нестабилност Радосвет Радев посочи, че само през последните 11 месеца Кодексът на труда е бил променян 10 пъти, а Кодексът за социално осигуряване – 4 пъти. По три пъти са били променяни Данъчно-осигурителният и процесуален кодекс, Кодексът за застраховането, Търговският закон и Законът за концесиите, а Законът за устройство на територията е изменен шест пъти.

БСК припомни и неприятния факт, че според класацията на Световната банка за страните, в които лесно се прави бизнес, България е паднала с още 9 места и към момента заема непрестижното 59-о място. Данните на бизнес организацията показват, че за стартиране на бизнес у нас са необходими 23 дни и преминаване през седем процедури, издаването на разрешително за строеж преминава през 19 процедури и отнема 97 дни, а за включване към електрическата мрежа са необходими 262 дни, което нарежда страната ни на 147-о място сред 190 държави, включени в класацията.

"На този фон, никак не е изненадващо, че едва 3,9% от българите възнамеряват да стартират бизнес през следващите три години при средно 26% за останалите държави от групата на т.нар. инвестиционно-обусловени икономики (включително Хърватия, Унгария, Полша, Латвия, Румъния и Македония)", заяви Радосвет Радев.

Той поиска и повече усилия от държавата в създаването на благоприятстваща иновациите и бизнеса екосистема, която да стимулира и да дава възможност на предприемачите да създават нови компании.

"Трябва да се работи за изграждане на мостове за предаване на опита от вече реализирани предприемачи на младото поколение. Нужни са и схеми за финансиране на предстартовата фаза от създаване на стартъпи, както и набиране на дялов капитал за развитие на различните стадии на предприемаческите идеи", подчерта Радосвет Радев.