„Оставям ви този звънец, който няма да ви служи за нищо“, обърна се Жан-Клод Юнкер към наследничката си Урсула фон дер Лайен, на която официално предаде днес властта.

Това стана на церемония в централата на Еврокомисията в присъствието на много нейни служители.

Юнкер сподели, че взел звънеца при встъпването си в длъжност през 2014 г., за да алармира с него всеки служител, който говори повече от 3 минути. Никой обаче не спазвал ограниченията.

Двамата откриха официално и портрет на Юнкер за коридорите на ЕК, поставен до тези на неговите предшественици.

Портрет на Юнкер вече виси до тези на предшествениците му в Еврокомисията.

„Имате шанс с Урсула фон дер Лайен като председател. Тя ще направи всичко, което може, а тя умее да прави много неща, за да служи на Европа. Френският философ Блез Паскал казваше: „Обичам нещата, които вървят заедно“. Европа и нейната публична администрация вървят заедно. Дълбоко съм убеден, че Урсула ще сближи нещата и хората. Не забравяйте нещата, но се концентрирайте върху хората. Успех на всички вас!“, пожела Юнкер на служителите на ЕК.

Фон дер Лайен се обърна към наследника си съвсем фамилиарно:

„Ти поиска от нас да се грижим за Европа. Никой не се е грижил за нея повече от теб. Обещавам ти, че ще дадем всичко от себе си, но се надявам, че няма да ни лишиш от твоите съвети и ум. Европа все още има нужда от теб. Ти цитира Блез Паскал: „Обичам нещата, които вървят заедно“. Мога да кажа от името на всички тук: „Жан-Клод Юнкер и Европа ще вървят винаги заедно“