Правителството на Финландия подаде оставка днес, след като коалиционен партньор оттегли доверието си към левия министър-председател Анти Рине заради стачки в пощите и националната авиокомпания Finnair, предаде Ройтерс.

Партията на центъра поиска социалдемократът Рине да подаде оставка, след като двуседмична стачка в пощите беше подета и от персонала на авиолинията и се разпространи в други сектори на икономиката. Трудовите спорове бяха разрешени миналата седмица.

Председателката на Партията на центъра Катри Кулмуни обаче разкритикува действията на Рине и поиска правителство с нов премиер възоснова на сегашната петпартийна коалиция.

Рине връчи оставката си на президента Саули Ниинистьо и ще продължи да управлява в качеството на служебен министър-председател, докато бъде сформирано ново правителство.

Кризата възниква в последния месец от финландското председателство на Съвета на ЕС.

Хърватия, която от 1 януари трябва да поеме председателството, се е наложило днес неочаквано да поеме ръководството на заседанията на институцията, съобщи говорител на финландското председателство, цитиран от БТА. По думите му причина са политическите събития в Хелзинки.

Според Ройтерс като приемничка на Рине се очертава министърката на транспорта и съобщенията Сана Марин (34 г.), която също е от Социалдемократическата партия. 

Ако получи подкрепа, тя би била най-младият ръководител на финландско правителство за всички времена досега. Марин каза, че не би избегнала отговорността, ако бъде номинирана.

Неин евентуален съперник за премиерския пост би бил председателят на социалдемократите и на парламентарната им група Анти Линдман.