Отвореният нов участък от бул. "Патриарх Евтимий" - в района на пресичането му с "Витошка" - е трябвало да има бус лента и велоалели, а не "огромни ленти за паркиране, които заемат мястото на три ленти за движение". Това обявиха днес от гражданската организация "Спаси София" във Фейсбук.

"Изразяваме огромното си възмущение, защото от две години сме част от работна група на Столичната община, която реши, че след ремонта, бул. Патриарх Евтимий ще има БУС лента, велосипедни алеи и нормална лента за паркиране, като се запазват и две ленти за движение на автомобили", написаха оттам.

Според организацията това било предвидено и в "куп стратегии и планове на Столичната община, които грам не се изпълняват". В тези документи се твърдяло, че "градът трябва да бъде за всички ,не само за колите". Но "ненаялите се от Центъра за градска мобилност и администрацията на Йорданка Фандъкова" трябвало да продължават да взимат пари от паркиране и "нищо друго не ги интересува".

На булеварда в момента има диагонална маркировка за паркиране и няма следа от велоалея или бус лента. От "Спаси София" настояват пред кметицата Фандъкова да се пристъпи към изпълнение на булеварда с договорените му параметри.

"Г-жо кмет, допуснете ли тази грешка, то тя ще бъде поредното доказателство, че предизборното говорене за нов подход беше чиста лъжа за пред избирателите", заявяват от "Спаси София" - "Нито ние, нито софиянци вече имат толеранс към безкрайните грешки, с които обезобразявате столицата и я превръщате в ориенталска сбирщина, която се харесва и работи само в полза на мутрите!"

От Столичната община първо коментираха пред Клуб Z, че по-късно ще излязат с подробна позиция по въпроса, но че велоалея е предвидена - а паркоместата са по-дълги, за да пазят мястото за нея, нещо, което са поискали от "Пътна полиция" с цел безопасност.

Официална позиция по-късно се появи и тя гласеше същото.

По бул. „Патриарх Евтимий“ между бул. „Витоша“ и ул. „Княз Борис“ временно са обособени паркоместа с поголяма дължина, като в тях е запазен габаритът за велоалея от бул. „Витоша“ до Петте кьошета, която ще се реализира догодина. Това е направено по изискване на Пътна полиция, за да се избегне оставането на нерегулиран участък от пътното платно (200 метра от бъдещата велоалея), в рамките на който може да възникне ПТП. По този начин при реализацията на велоалеята няма да е необходимо премаркиране и нараняване на новоположената асфалтова настилка, обясниха от кметството.